BOGANMELDELSE: De fremmede (2018) af Science Fiction Cirklen

De fremmede – Lige under overfladen 13 af Science Fiction Cirklen, 2018. 454 sider. Foreningen bag antologien: Science Fiction Cirklen. Anmeldereksemplar modtaget af foreningen – tak!

Bedømmelse:

I år 2007 startede foreningen Science Fiction Cirklen et nyt initiativ i gang, hvor de årligt udgiver en science fiction antologi. Her kan alle indsende deres bud på en science fiction novelle, som derefter udvælges af Carl-Eddy Skovgaard og samles under titlen Lige under overfladen. Forfatterne bag er vidt forskellige, både i baggrund, alder og interesse, og deraf bliver novellerne også meget forskellige. Jeg har været så heldig at få lov til at læse og anmelde 2018 udgivelsen, med titlen Lige under Overfladen 13 – De fremmede.

Det første der slog mig, da jeg modtog bogen (udover at jeg modtog 2 andre bøger oveni, læs mere om det nederst på siden), var den solide og lækre bog. Man skal ikke lade sig narre af, at Science Fiction som genre for nogen synes useriøs eller at Science Fiction Cirklens hjemmeside ser en smule kedelig ud. Der ventede mig ikke mindre end 433 siders magi. Herudover indeholder bogen også et forfattergalleri, hvilket er skægt at læse efter hver novelle, samt en oversigt over deres tidligere udgivelser, som tæller både nye og danske udgivelser, internationale udgivelser, klassikere, bøger for børn og faglitteratur.

Novellerne er vidt forskellige, og strækker sig på tværs af tid, sted og mulige, samt mindre mulige, scenarier. Fælles for dem alle er en tænkt verden, som man bliver hevet med i, og kan drømme sig ind i, eller blive skræmt af. Lige under overfladen lever op til sit kriterie om, at novellerne dækker et vidt spektrum af SciFi, som i sig selv gør serien fantastisk. Her får du serveret så mange forskellige ideer og tanker, at når du er færdig med bogen, har du været på den vildeste tidsrejse. Bogen er perfekt for både nysgerrige sjæle, som er usikre på hvad genren indeholder og om det mon er noget for dem, men også for de hardcore fans som har et lyssværd hængende over sengen og drømmer om en tidsmaskine.

Jeg vil nødig udvælge noveller, for alle 31 styks kan noget særligt. Men for alligevel at give jer et indblik i, hvad man fx. kan støde på, så faldt jeg over Amalie Bischoffs bidrag “Æg”. Her møder vi en ikke så fjern fremtid, hvor man via et armbåndsur bliver informeret om sin ægløsning og når der er et nyt match derude, som ville være en god partner til én. Armbåndsuret er et led i samfundets, eller er det politikernes, problematik omkring dykkende fertilitetstal i Danmark. Så nu monitoreres og matches par med smarte armbåndsur, blinkende smileys og bonusser… men for vis skyld? Og hvor urealistisk er dette scenarie egentligt? Hos Jette Kjær Petersen i “Mennesker verdener imellem” følger vi Sara efter en druktur, som ender et helt andet sted end forventet. Uden at afsløre for meget, befinder hun sig pludselig i et absurd scenarie, på en anden planet, hvor mennesker er dem som bliver betragtet og grint af gennem glasfacader. I Hanne Rumps bidrag “Højt at flyve…” ser vi, hvordan Gordon i en verden af robotter forsker på Københavns Universitet. Hans mål er at forbedre menneskeheden, men kan det nogensinde står over etik? Hvor går grænsen?

Lige under overfladen 13 er ikke bare god underholdning. Novellerne sætter tankerne i gang, og lader os forestille os alternative verdener på godt og ondt. De viser os, hvor vi skal passe på med at vi er på vej hen, og hvad vi kan glæde os til, hvis vi handler korrekt. Flere af novellerne har et politisk og samfundskritisk budskab som gennem Sci Fi’s tænkte verden lader det gøre krystalklart, hvad vi skal være opmærksomme på. Så Science Fiction er langt fra kun underholdning – det er også en nødvendig kunstform for vores samfunds udvikling, som ofte har politiske, samfundsmæssige og socialpsykologiske budskaber. Deraf så jeg gerne De fremmede på bestsellerlisten, frem for krimier og chicklit. Med al respekt. Ligesom den anerkendte science fiction forfatter Ursula Le Guin fortæller, så åbner Science Fiction op for mulighedsrummet. Vi har brug for realisterne af en større virkelighed. Dem der, direkte eller indirekte, inspirerer til modstand og forandring i en ofte galoperende verden, som ikke tænker over konsekvenserne før det er for sent.
Desuden kan vi spørge os selv om, hvor vidt science fiction er så… fiction længere, med den verden vi lever i. Som Mikkel Krause Frantzen skriver i sin spændende artikel i Politiken, så er kunstig intelligens, store mængder data, rumrejser, genmanipulation og selvkørende biler ikke en fjern fremtid længere. Det er en del af vores nuværende virkelighed, og derfor måske mere realistisk end alt muligt andet litteratur man finder under genren socialrealisme/realisme.

Synes du stadig Science Fiction lyder fjollet eller ligegyldigt?

Som nævnt i starten af dette indlæg, var jeg så heldig også at få to andre bøger med i posten fra Science Fiction Cirklen. Den ene er Damphammeren – en steampunk-antologi. Steampunk er på samme måde som Science Fiction en tænkt virkelighed, hvor forfatterne forestiller sig hvordan det ville være gået, hvis den victorianske tid havde udviklet sig anderledes. På bagsiden af bogen står der bl.a. “… steampunken kan også bruges til andet end det rene sjov og stiltiende accept af en svunden tids normer. Adskillige af historierne i denne antologi er fx voldsomt kritiske overfor victorianske samfundsforhold og kritiserer dermed implicit vores egne – for hvordan står det egentligt til med den sociale ulighed og kvindernes rolle i samfundet? Det er der anledning til at fundere over, mens man nyder steampunkens særlige atmosfære, frembragt af en række af dens mest kompetente udøvere.” Derudover fik jeg også Underjordisk himmel – Niels Klim-nominerede noveller. Modtageren bag Niels Klim prisen vinder for årets bedste kortere science fiction-værk, og på listen af tidligere nominerede støder vi på stjerner som Peter Adolphsen, Svend Åge Madsen og George R.R. Martin. I denne novellesamling kan man forvente at støde på “… dødelige dobbeltgængere i Dragør, en doven skoleelev på vej til rektors kontor, eugenik til fordel for sprogøre og tilpasning, evolution blandt ål i en dansk sø, en familie med en pap-alien” og meget mere.
Jeg kan ærlig talt ikke vente med at dykke ned i de her bøger og få udvidet min horisont.

1 tanke om “BOGANMELDELSE: De fremmede (2018) af Science Fiction Cirklen”

  1. Pingback: BOGANMELDELSE: VI (1921 / 2017) af Jevgenij Zamjatin Litteraturhuset

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.