Børnebøger og en lillebitte, og samtidig stor, afsløring

Alle bøger nævnt i indlægget er sponseret af enten forlaget eller forfatteren bag. Indlægget er stadig udtryk for min ærlige mening – jeg har selv efterspurgt bøgerne.

I månedsvis har Litteraturhuset brygget på en hemmelighed, som med tiden har vokset sig større og større, og som nu ikke kan holdes hemmelig længere. Litteraturhuset skal have sit første barn, sin første babybogorm, til maj. Som de fleste kan forestille sig, er det en helt vildt stor nyhed, og samtidig meget lille og skrøbelig. Jeg regner ikke med, at det vil have den store betydning for Litteraturhuset ud ad til som sådan, udover at vi holder en pause med Litterære Terapisaloner. Vi vil fortsat sprede bogkærlighed, både her på siden og på Instagram, med boganmeldelser, anbefalinger og billeder. Hovedfokus vil forblive på litteratur beregnet til voksne, men hvis der popper en særligt psykologisk relevant børnebog op, vil den også få plads, som tidligere hændt.

I anledning af denne afsløring, får I her et bogindlæg om og til børn. Om du er (kommende) forælder, bedsteforælder eller snart skal til et barnedåb, vil du her kunne finde inspiration til anderledes gaver samt viden om, hvorfor børnebøger er så vigtige.

Børnebøger der gør en forskel

Det er efterhånden alment kendt, at fortællinger har stor betydning. Fortællinger i bøger er, udover at fremme børns læsefærdigheder, med til at udvikle empati, værdier og sociale normer, som alt sammen er med til at danne læseren og forme børnenes virkelighedsopfattelse. Fortællinger er simpelthen med til at forme, hvordan et barn tænker og opfører sig. Studier viser fx. at piger, som ser eller får Disney-fortællinger fortalt, har større tendens til at lege, at de skal frelses. Helt små børn viser tegn på at forstå og integrere sig selv i historiefortællinger, selv bøger med primært billeder i. Det sker langt før børnene selv kan tale. Der bør ingen tvivl være om, at det er en god idé at investere i gode og spændende børnebøger.

En bog jeg stærkt kan anbefale er Godnathistorier for rebelske piger. Det er en fantastisk bog skrevet og illustreret af en masse seje kvinder, som i børnehøjde skildrer rebelske kvinder, på kryds af alder, tid og landegrænser. De er modige, stærke, skrøbelige, kloge, kreative og kæmper alle for det de tror på. Om det er videnskaben, kunsten, menneskerettigheder eller sporten, her møder vi en masse rollemodeller, som viser både drenge, piger og voksne, at kvinder er fantastiske. Fortællinger vi har brug for. Jeg har tidligere anmeldt Godnathistorier for rebelske piger 1, og nu er 2’eren udkommet. I 2’eren har barnet også mulighed for at tilføje sin egen historie og tegne sit selvportræt. Jeg glæder mig sådan til at læse højt fra denne bog. Læs mere om bogen her.

Et forlag som har styr på vigtige fortællinger og dertilhørende illustrationer er forlaget Cobolt. De udgiver klassiske tegneserier som Radiserne, Lucky Luke og Tintin, men byder også på andre skjulte skatte. Som gave har jeg fået tilsendt Lonely Journey, Marie Curie – et lys i mørket og Zenobia. Tegneserier er normalt slet ikke mit område, og selv som barn var det kun et Anders And blad der hist og her sneg sig ind. Men de her tre tegneserier de er noget særligt.

Jeg blev grebet af de flotte og anderledes billeder i Lonely Journal, som skildrer en ensom pige. Det er en vigtig og meget aktuel fortælling, som bliver fortalt sublimt og gennem fine illustrationerne.

I Marie Curie – et lys i mørket møder vi den polske videnskabsdame, som har haft stor betydning for fysikken og den medicinske videnskab. Hun var den første til at modtage to Nobelpriser til trods for en opvækst med fattigdom og sygdom. Det er en fortælling om forskellige kulturer, kvinders kamp og videnskaben, og den er ovenikøbet illustreret så fint.

Ligesom de to forrige bøger, er Zenobia smukt illustreret. Det er en barsk historie om pigen Amina fra Syrien, som må flygte fra krigen. Selvom der ikke er mange ord i, er illustrationerne nok til at sætte tankerne og tårerkanalerne i gang. Det er en vigtig bog, men også en bog som vil være godt at blive ledsaget af en voksen og først introduceret til de større børn. Bogen vandt desuden Pingprisen i 2017 i kategorien Bedste børne/ungdomsserie. Studier viser, at børns opfattelse af mennesker i andre verdensdele og hvorledes børnene opfører sig uden for sin egne landegrænser, kan påvirkes af fortællinger. Snakker man med børn om fx flygtninge eller klima, læser bøger med dem om de emner, bekræfter studier, at børnene selv begynder at tænke over disse emner og hvordan de kan gøre en positiv forskel. I en tid med meget frygt og negative fortællinger om religiøse og sociale grupper, er det vigtigt med globale og informative fortællinger.

Spændende fagbøger

Der findes talrige bøger om barnets første tid; Barnets sygdomme, hvordan man leger med barnet, babysvømning, din rolle som mor eller far, barnets udvikling og mange flere. Og selvom det er sjovt at vide, når ens foster er på størrelse med en mango kontra en passionsfrugt og hvorfor man bøvser ekstra under graviditeten, så fangede titlen Fostrets og fødslens psykologi – Barndom og forældreskab begynder ved undfangelsen min opmærksomhed mest. Heri gennemgår psykolog Henrik Dybvad Larsen studier og cases, som giver et indblik i hvor meget vi præger barnet allerede ved undfangelsen. Det er en spændende bog med kapitler som Fostrets sansning og sensitivitet, Transgenerationelle påvirkninger, Undersøgelse af føtalt alkoholsyndrom og behovet for et paradigmeskift, uden det bliver for tungt. Vidste du for eksempel, at alt hvad en gravid kvinde føler og tænker viderekommunikeres til fostret gennem neurohormoner med lige så stor sikkerhed som alkohol og nikotin? Med andre ord bør vi have lige så meget fokus på at gravide skal undgå at drikke alkohol og ryge, som at de, og deres omgivelser, skal investere i den gravides psykiske trivsel med omsorg, forståelse og støtte.. Jeg kan kun være enig, når der i bogen står følgende:

“Investeringer i perioden før undfangelsen, i den prænatale og perinatale periode er den absolut mest økonomiske og effektive tilgang med hensyn til at optimere sundhed og udvikling hos såvel børnene som forældrene.”

En anden bog jeg ser frem til at læse før havfruen ankommer, er Smertefri fødsel – Anja Bay metoden af Anja Bay (cand. mag. i moderne kultur). En fødsel kan nok ikke sammenlignes med så meget andet i livet, og samtidig ser fødsler vidt forskellige ud. Den bedste måde du kan forberede dig på noget vigtigt, men endnu ukendt, er… at forberede dig. Anja Bay er kendt for at lave forskellige fødselskurser og foredrag og har altså også udgivet en bog til fødselsforberedelse med konkrete teknikker. Heri introduceres man for daglige øvelser, som vil forberede én på en forhåbentlig god fødsel. Jeg ved, at mange sværger til Anja Bay, og flere støtter sig op ad hende og hendes metoder efter netop at have haft en svær fødsel, så jeg er ekstra glad for at have opdaget hende og hendes bog her op til min kommende fødsel.

En tredje bog, som har fokus på graviditetens og fødslens betydning for barnets udvikling og trivsel, er Mette Carendis (cand.mag. i filosofi og psykologi med speciale i følelser og tilknytning) bog Harmoniske unger – med kærlighed og nærvær. I kontrast til de to andre bøger, kigger den ydermere på det videre forløb efter fødslen under paraplybegrebet bevidst forældreskab. Hvordan forstår man sit barn og dennes søvn, hvorfor er amning så vigtigt og hvordan griber man institutionsstart an, er bare nogle af emnerne – altid med respekt for barnets psykologi og biologi, og ikke med politikerne og de voksnes arbejdsplads som umiddelbar første prioritet. Den er teoretisk funderet, med personlige eksempler og kommer med konkrete tips og råd. Jeg er fan.

Fælles for de tre bøger er, at deres vinkel er 100% på den biologiske og psykologiske proces, som gør én til en mere bevidst og støttende forældre. I et samfund, hvor det er så let at føle sig forkert, særligt som forældre, er de her bøger uundværlige. De giver et stabilt og videnskabeligt fundament at gå ud fra. Og i en verden, hvor vi konstant bliver klogere og fortidens visdomsord viser sig at kunne have negative konsekvenser, er det vigtigt med opdateret viden omkring graviditet, fødsel, opdragelse og tilknytningsteori. Vi siger jo, at vores børn er fremtiden. Hvis de virkelig skal være det, har vi et forarbejde at gøre med et bevidst forældreskab.

 

De personlige fortællinger

Da vi afslørede, at vi venter barn over for familien, var det ved at at give de specielle scrapbog bøger fra Specialday. Specialday har specialiseret sig i udgivelsen af funktionelle bøger til den personlige fortælling, hvor bedsteforældre kan videregive sit livs minder, erfaringer og særlige øjeblikke til sit barnebarn. Jeg synes, at det er sådan et smukt koncept og fuldender på en måde cirklen. Bedsteforældre som videregiver sine personlige fortællinger i en bog, som barnet vil have for altid. Selvom vores barn kommer til at få et indblik i sine bedsteforældres liv ved at være sammen med dem, og høre om dem fra os, så håber jeg alligevel på at de her bøger vil give en endnu større indsigt i, hvorfra og af hvad barnet kommer af.

Billeder fra bogen Mormor – minder og gemmer samt Farmor – minder og gemmer.

Specialday har også lavet en scrapbog beregnet barnets første år, som hedder Mine første år – Minder og Gemmer. Bogen er fyldt med store og små spørgsmål til forældrene, og begynder allerede mens barnet er i maven. Her er plads til alle de vigtige detaljer i forbindelse med barnet første tid, som eftersigende skulle flyve afsted. Heri vil de blive gemt og aldrig glemt.

 

Uanset om du er kommende forældre, bedsteforældre eller en god veninde, håber jeg du gennem dette indlæg har fået inspiration til gode bøger du fx kan købe til dig selv eller give i gave. Jeg har selv allerede fået meget glæde af at læse bøgerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.