Velkommen til Mumitroldene

Jeg har på det seneste fået tilsendt en solid håndfuld Mumibøger af forlaget Carlsen (kæmpe stort tak!). Mumitroldene lever i et univers, som hidtil har været ret ukendt for mig. Ja, jeg må faktisk tilstå, at det der med at voksne mennesker samler på kopper med Mumitroldene, har undret mig. Men nu forstår jeg det.

I dette indlæg deler jeg min oplevelse med fire forskellige Mumibøger samt en podcast om moderen bag Mumitroldene, nemlig Tove Jansson. For Mumitroldene kan altså noget særligt.

Hvem skal trøste Knytten

Jeg vil starte ud med min favorit. Knytten og Tut synes ellers ikke at være de mest fremtrædende karakterer i Mumiuniverset, men i denne fortælling er de hovedpersonerne. Det handler særligt om Knytten, som er en lille genert fyr, og temmelig bange af sig. Han beslutter sig en dag for at stikke af, fordi han ikke længere kan klare mørket og alt det uhyggelige det bringer med sig. Selvom han går og går, og ser en verden fuld af ting, føler han sig stadig trist og ensom. Men en dag finder han en flaskepost fra Tut, som er ligeså bange og ensom som Knytten. Tut og Knytten bliver selvfølgelig hinandens redning.

Hvem skal trøste Knytten handler om ensomhed, hvordan man bekæmper den, og ikke mindst handler den om mod. Den handler om, at vi har brug for hinanden, og at man skal skubbe sig selv ud i livet, for at blive en del af den. Selvom jeg har læst bogen mange gange nu, så bliver jeg rørt bare ved tanken om den. Min 1,5 årige trold siger dagligt “Tut!”, mens hun henter bogen og sætter sig i mit skød. Og så bliver jeg ellers mindet om det vigtigste i livet. Den er skrevet meget poetisk, og skrivestilen og valg af ord gør, at den let læses op som en storslået fortælling. Det er en fornøjelse at læse denne bog. Her har oversætter Marianne Iben Hansen virkelig gjort det godt. Desuden er bogen oprindeligt fra 1960, og Tove Janssons særlige illustrationer er bevaret. Tænk engang, at en 60 år gammel bog stadig kan være så aktuel. Hvem skal trøste Knytten får mine varmeste anbefalinger.

Mumitrolden og havorkestret

Fortællingen stammer fra Mumifars erindringsbog fra 1950, og er her udgivet i en nyfortolkning til de små.

Det er ingen hemmelighed at Mumifar elsker at rejse. Så en dag overrasker han familien med en nybygget smuk båd – Havorkestret. Nu skal hele mumifamilien på eventyr, og det går ikke stille for sig. De møder en Dronte, Hemulernes moster, de små klipdasser og støder naturligvis på en hidsig og altomslugende storm.

Det jeg bedst kan lide ved Mumitrolden og havorkestret er klart dens smukke og forskelligeartede illustrationer. Her bliver den simple Mumi-streg blandet med meget maleriske og stemningsfuldte billeder. Sproget, som er mere moderne, er jeg til gengæld ikke helt overbevist om. Men det er næsten også uretfærdigt at måle bogen op mod Hvem skal trøste Knytten, som jeg kommer til at gøre. Uanset, kommer en håndfuld af Mumitroldenes væseners personlighed særligt til udtryk her. Og bogen viser, hvordan der er en plads til os alle ombord, og at vi alle kan bidrage med noget til fællesskabet.

Lær ord med Mumitroldene

Endnu en fantastisk bog med Tove Janssons originalillustrationer. Lær ord med Mumitroldene er tiltænkt de mindste, hvor man gennem Mumitroldenes univers får sat ord på alt i verden. Lige fra navneord inden for kategorier som “Om morgenen”, “I naturen”, “Fester og højtider” til mere abstrakte ord inden for kategorierne “Følelser”, “Vigtig ord og gode vaner”. Det hele læres igennem Mumiuniverset, og naturligvis lærer vi også om verden via kapitlerne “Lille My kan godt lide.. “, “Snorkfrøkenen elsker..” og mange flere.

Bogen giver overraskende mange timers underholdning og anledning til at tale om både stort og småt. Selvom vi allerede har kigget mange gange i den, er vi slet ikke kommet igennem. For via illustrationerne gemmer der sig en fortælling i hvert eneste ord i bogen – altså, hvis man bare er en smule kreativ. For mig at se, er Lær ord med Mumitroldene en oplagt barsels- eller dåbsgave.

Flere eventyr fra Mumidalen

Sidst men ikke mindst fik vi også tilsendt Flere eventyr fra Mumidalen, som viser hvor meget Mumiuniverset breder sig. For selvom bogen indeholder ni fortællinger om Mumitrolden, Snorkfrøkenen, Mumrikken og alle de andre, så er fortællingerne og udtrykket taget fra en ny animationsserie inspireret af Tove Janssons originalfortællinger. Og det kan naturligvis ses. Bogen er meget mere moderne, både i illusstrationerne og i sproget, men er stadig fyldt med visdom og underholdning. Èn af fortællingerne er Det usynlige barn … hvori mumifamilien lærer, hvor vigtigt det er at lytte, som jeg også har i en anden udgave. Bogen kan med fordel gives i julegave. Både grundet sit smukke og solide omslag, men naturligvis også grundet sin julede forside. Kun to ud af ni fortællinger foregår i et vinterlandskab, så bogen kan sagtens læses året rundt.

Alle fire bøger bliver anbefalet fra 3-4 års alderen. Min datter på knap 1,5 år storelsker dem alle, og har fx fået læst Hvem skal trøste Knytten fra start til ende mange gange. Lige den bog er en fast del af putteritualet for tiden. Jeg har på fornemmelse, at de her bøger vil følge os i mange år endnu.

Podcast om Mumitroldene og Tove Jansson

Kilde: Podimo.

Som en ekstra detalje kan jeg anbefale det nyeste afsnit hos podcasten “Kvinde Kend Din Historie”. Podcasten fokuserer bl.a. på interessante kvinder gennem historien og i det nyeste indlæg handler det om Tove Jansson. Kunstner, forfatter og skaberen af Mumitroldene. Her bliver vi klogere på Mumitroldenes moder, hvordan hendes eget liv danner tråde til troldene, og hvordan det var at få så stor succes. For Jansson blev vældig kendt på det her univers, selveste Disney bejlede til hende, men det havde også sine udfordringer. Det handler også om, hvordan det var at være barn at to kunstnere, hvordan det var at være i et homoseksuelt forhold i et lang, hvor homoseksualitet var forbudt. Tove Jansson overlevede de to verdenskrige, som naturligvis også prægede hendes kunsterskab. Det er en rigtig fin podcast der giver et spændende indblik i en spændende kvindes liv, under en spændende tid.

Podcasten kan høres på tjenesten Podimo her.

Jeg håber, at du har fundet inspiration til din næste Mumifortælling. Jeg ved i hvert fald, at jeg snarest muligt skal have fat i en Mumikop.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.