BOGANMELDELSE: “Urmageren i Filigree Street” (2017) af Natasha Pulley

Urmageren i Filigree Street af Natasha Pulley, på dansk 2017. Sidetal: 399 sider. Forlag: Alhambra. Anmeldereksemplar af forlaget – tak!

Bedømmelse:

Natasha Pulley debuterer med Urmageren i Filigree Street, efter at have studeret engelsk litteratur, arbejdet som redaktionsassistent og boet i Tokyo. Netop disse oplevelser er alle med til at præge hendes fortælling.

Vi befinder os i det viktorianske London i sidste halvdel af 1800-tallet. Her bor telegrafisten, Thaniel Steepleton, som dagligt arbejder i Indenrigsministeriet. Hans hverdag er simpel og består primært af at gå på arbejde. Det er indtil den dag, hvor der pludselig ligger et guld lommeur på hans hovedpude. Han ved ikke hvem afsenderen er, og kan ikke engang åbne uret. Men et halvt år senere redder det hans liv i en eksplosion.

Herefter sker en række hændelser, som fletter sig ind og ud af hinanden og som trækker Thaniel længere og længere ind i en ikke længere så simpel hverdag. Thaniel finder urmageren, Keita Mori, som er en venlig og beskeden tilflytter fra Japan. De udvikler et venskab, men uanset hvor høflig Mori er og hvor meget the han serverer for Thaniel, viser det sig snart at Mori ikke er hvem som helst. Han bærer nemlig på en masse historie og hemmeligheder, som gør Thaniel splittet. Grace Carrows, en fysikstuderende fra Oxford, indtræden i fortællingen komplicerer situationen yderligere. Og pludselig er de alle tre fanget i et komplekst spindelvæv af følelser, fornuft og tid.

Ligeså kompleks som de tre karakteres situation er, ligeså forvirrende kan bogen synes. Det føles som om den vil det hele. Det ene øjeblik befinder vi os i det historiske og traditionsrige Tokyo. Dernæst i en kælder i Oxford med en masse fysik forklaringer. Vi får smukke og magiske beskrivelser af farver og lyd, og så har vi også en snert af uventet romance midt i al spændingen, som dog aldrig helt få lov til at komme op til overfladen. Det er tydeligt at Pulley er inspireret af meget og har prøvet at sammenfatte det hele i bogen. Det gør at ikke alle ideer bliver udfoldet lige meget, på trods af at fortællingen somme steder glider langsomt frem. Jeg skulle faktisk helt hen til midten af bogen, før jeg var nogenlunde med på dens præmisser.

Urmageren i Filigree Street er en international bestseller, og med sin fantastisk smukke og gennemførte forside samt lovning på mystik, steampunk og historie, havde jeg nok lidt for høje forventninger. Af en debutroman bukker jeg mig dog i støvet. For Pulley formår trods alt med sit sprog at hive hos helt ind i Londons stræder, mens hun drysser omkring med teknologisk magi. Hun lader sig ikke genrebestemme, hvilket kan forvirre, men nogle gange er der behov for forvirring for at noget nyt kan opstå. Derfor kan jeg også sagtens se mig selv læse Pulleys anden bog, The Bedlam Stacks, som udkom august i år.

“Din videnskab kan redde en mands liv, men det er fantasien, der gør det værd at leve.” (s. 181)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.