Sommertiden er mange ting. Solskin, rosévin, søde jordbær, røg fra en webergrill, varme kys, kolde øl, festivaler, lyse nætter og vaffelis i maven. For de fleste af os er sommerferien også den tid på året, hvor vi tager os tiden og roen til at fordybe os i de bøger der har stået i bogreolen, eller ligget på natbordet, ulæste, lige lidt for længe. Her bliver den kommende rejse til enten Vesterhavet eller Middelhavet som regel grunden til, at vi ekviperer os med den litteratur, som skal følge os gennem sommeren og sætte tempoet ned, omkring os og indeni os. Måske derfor bliver de bøger også ofte noget vi forbinder med lige præcis den sommer. Lige præcis den strand. Den lænestol. Den udsigt. Den stemning og de mennesker.
For mit eget vedkommende, så starter jeg denne sommer ud som boganmelder og nyeste medlem i Litteraturhuset. Sammen med Elena og Cecilie vil jeg anmelde nogle af de spændende værker vi får tilsendt eller selv har efterspurgt. Nu da sommerferien er over os og anmeldelserne er på lavt blus, så har vi valgt at give vores bud på, hvilke bøger du kan pakke i kufferten, og hvilke bøger vi selv regner med at stikke snuden i, mens solbrillerne hviler på næseryggen. Vi håber det kan være til inspiration.
Fannys sommerlæsning
1. Mælk og Honning af Rupi Kaur, 2018. 208 sider. Forlag: Lindhardt og Ringhof
Denne samling af poesi og prosa er den unge amerikanske forfatter, Rupi Kaurs debutbog. Et værk der har placeret Kaur på New York Times’ bestsellerliste og grunden til, at hun bliver kaldt sin generations stemme. Værket, i øvrigt illustreret af forfatteren selv, handler om overlevelse. Om Kauers møde med vold og mishandling, kærligheden og tabet af den og de udfordringer en moderne ung kvinde står over for. Jeg fandt Rupi Kaur på Instagram og blev hurtigt fan af hendes enkle poesi. Den er nøgen, smuk og stærk. Derfor glæder jeg mig til at dykke ned i Mælk og Honning.
2. Granit af Julia Butschkow, 2018. 192 sider. Forlag: Rosinante.
Værket Granit er den danske forfatter Julia Butschkows syvende udgivelse. Dette værk består af femten noveller om femten mennesker, der hver især forsøger at mingelere med både lidenskaben, livet og loven. En tisse-trængende ung kvinde, en studerende på amfetamin og Kurt og hans katte, er nogle af de skæbner du møder. Granit bliver mit eget første møde med Butschkows forfatterskab. Jeg er særligt spændt på det element, som siges at være et rigtigt Butschkow- karaktertræk, nemlig at formidle svære, traumatiske emner, på befriende humoristisk manér. Derudover, så kan jeg kun forestille mig, at en forfatter der tør udgive en roman med blot ét enkelt punktum (Lunatia, 2004) må være helt sin egen.
3. Hundrede kærlighedssonetter af Pablo Neruda, 2018. 224 sider. Forlag: Lindhardt og Ringhof
Chilenske Pablo Neruda anses som en af de vigtigste latinamerikanske digtere vi har haft. Jeg mindes ikke nøjagtigt i hvilken sammenhæng, men for ca. 6-7 år siden hørte jeg et smukt citat, som viste sig at være fra et Pablo Neruda digt. Siden fik jeg sporet mig frem til værket Kaptajnens vers (1981) og derefter videre til Hundrede kærlighedssonetter (2011). Hundrede kærlighedssonetter er skrevet og dedikeret til Nerudas tredje hustru, Mathilde Urruthia. Samlingen er opdelt i tre dele og følger døgnet – morgen, eftermiddag, aften og nat. En ubetinget og altopslugende kærlighedserklæring. Selvom det er store følelser, så er der rum og ro i Nerudas billedsprog. Når jeg denne sommer genlæser Nerudas poesi, så er det ganske enkelt fordi, at det er noget af det smukkeste jeg har læst.
Cecilies sommerlæsning
1. Et år med magisk tænkning 2005, Blå timer, 2011 og Intet gælder, 1970 (2018) af Joan Didion. Gyldendal.
De Ansatte af Olga Ravn, 2018. Gyldendal.
Alt alt for sent har jeg læst den amerikanske forfatter og litteraturjournalist Joan Didions Et år med magisk tænkning. Jeg har læst meget litteratur, der berører sorg, og også rigtig meget godt, men den her roman sidder i mig på en helt særlig måde. Den handler om tiden under og efter at fortælleren, Joan Didion, mister sin mand til hjertestop. Jeg læste den for et par uger siden, afsides i Andalusiens bjerge på en ferie med min mand. Et år med magisk tænkning er sådan en bog, der får mig til nyde hver en lille bevægelse, han gør. Jeg får lyst til at over-elske ham, når hun med sit smukke og skarpe sprog formulerer sig helt enkelt; Livet ændrer sig hurtigt. Livet ændrer sig i et nu. Man sætter sig for at spise middag, og ens vante liv hører op. Der er så meget kærlighed i sorg, så meget kærlighed i den her bog, og rigtig meget kærlighed i min opfordring til at læse den <3
Nu glæder jeg mig til snart at læse Didions Blå timer fra 2011, som jeg forstår er en forlængelse af Et år med magisk tænkning. Og nu jeg er i gang, vil jeg også nævne Intet gælder, som er Olga Ravns nyudkomne oversættelse af Didions Play It as It Lays. Den vil jeg også gerne læse!
OG nu jeg er ved Olga Ravn har jeg også lyst til at smide en anbefaling efter hendes sci-fi-lignende roman, De ansatte, der udkom i maj. Det er en protokol med vidnesudsagn fra Det sekstusinde skib, hvilket undertitlen, meget sigende, betegner en arbejdspladsroman fra det 22. århundrede. Olga skriver som altid smukt og De ansatte er højaktuel, idet den bl.a. forholder sig til effektivitetskrav, kunstigt liv og materialitet.
2. Vildgræs ved Flodlejet, 2005 (2018) af Hiromi Itō. Arena.
Jeg er et utal af gange blevet anbefalet at læse den japanske forfatter Hiromi Itō. Nu er hendes Wild Grass on the River Bank udkommet i en dansk oversættelse (Vildgræs ved Flodlejet) på forlaget Arena. Itō skulle skrive fuldstændig magisk poesi, så den skylder jeg mig selv at få læst i sommerferien. Itō kan desuden opleves live til Louisiana Literature i slutningen af august.
Elenas sommerlæsning
1. Erotisk Intelligens (2016) af Esther Perel, Gyldendal. & Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte (2017) af Jytte Vikkelsøe, Gyldendal.
Parforholdet er noget de fleste af os enten er i eller ønsker at komme i. Og parforholdet, eller fraværet af samme, er noget som oftest har stor betydning for vores identitet, selvfølelse, resiliens og meget andet. Mange ser dog midlertidigt på parforholdet som noget man finder, og enten trives i, eller går ud af.. Jeg ser parforholdet som noget man opbygger og stadigt bør arbejde på. I mit tilfælde er min kæreste det dyrebareste jeg har, hvilket kun giver grund til at blive klogere på det vi har sammen. I min praksis som psykolog, kan jeg forestille mig at arbejde mere fokuseret med par i fremtiden, så jeg har alt grund til at blive klogere på emnet. Efter jeg læste Jytte Vikkelsøes Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte, som desuden stadig kan anbefales, fik jeg blod på tanden. Jeg har set videoer og hørt podcasts med psykoterapeuten Esther Perel, og nu har jeg fået fingrene i hendes bog Erotisk Intelligens – Nøglen til begær i lange parforhold. Jeg glæder mig til at dykke ned i den sammen med min kæreste.
2. Hengiven. Om at skrive, (2018) af Patti Smith. Klim.
Som en række følgere ved, særligt dem som følger med på vores Instagram, så er et af mine store drømme selv at udgive en dag. Da flere af mine drømme efterhånden er blevet til virkelighed, kan jeg begynde at fokusere på mine skriverier som det næste. Rockstjernen og multikunstneren, Patti Smith, har skrevet en lille finurlig bog om det at skrive. Jeg har kun stiftet bekendtskab med hendes skriverier i forordet til Astragal. Men den oplevelse, samt oplevelsen af at forordet sagde mig mere end selve bogen, gav mig vished om, at jeg måtte læse mere af hende en dag. Derfor ser jeg meget frem til at læse Hengiven, som jeg desuden kommer til at anmelde for forlaget.
3. Tjenerindens fortælling, (1985) af Margaret Atwood. Lindhardt & Ringhof.
De seneste år er jeg begyndt at interessere mig for science fiction, fordi jeg fandt det underligt at jeg aldrig selv læste sifi, når nu flertallet af mine skriveideer er inden for denne genre. Udover underholdningsværdien, synes det smukke ved science fiction at være alle potentialerne, som psykologiprofessor Simo Køppe også fortæller om. De konstruerede virkeligheder, som er alternative verdener til de nuværende. Jeg giver sifi-forfatteren Ursula Le Guin ret, når hun fortæller at utopier kan give en alternativ vej, når vores nuværende er ved at smuldre under os. Men omvendt ser jeg også sifi som en interessant mulighed for et klart opråb om, hvor vi er på vej hen. Et af de, på samme tid, fine og skræmmende af slagsen er Tjenerindens fortælling. Udover at Atwood skriver fantastisk, så er fortællingen stadig skræmmende aktuel, på trods af, at den blev skrevet i 1985. Jeg har tidligere skrevet en anmeldelse af romanen her, og ved at jeg skal læse den igen.
Jeg håber, at ovenstående har givet inspiration til sommerlæsning. Jeg ved i hvert fald, at jeg er blevet inspireret af både Cecilie og Fannys sommerlæsning og skal låne en bog eller to. Er der nogle af bøgerne, som du tænker, at du vil læse? Skriv det gerne i kommentarfeltet – det synes vi kunne være hyggeligt at læse 🙂
Pingback: Litterære fødselsdagsønsker - Litteraturhuset