Hvorfor Prins Faisals Ring (Bjarne Reuter) er god mod depression

Prins Faisals Ring af Bjarne Reuter, 2000. Sidetal: 503. Forlag: Gyldendal.

Bedømmelse:

Mange forbinder Bjarne Reuter med sin ungdom, eftersom hans bøger i mange år har været en del af danskundervisningen i folkeskolerne. Da jeg selv var 13-14 år, havde jeg pselv særligt glæde af 7.A, Drengene fra Sankt Petri og Zappa, og har vidst også (fået) læst Busters verden og En som Hodder. Bare for at nævne et par stykker. De efterlod alle et stort indtryk på mig. Så da jeg fik foræret Prins Faisals Ring, var det med lidt blandede følelser. Jeg har jo slugt Reuters bøger som ung, men da det er over 10 år siden, tænkte jeg, at det nok var et lukket kapitel, og noget jeg som (ung?) voksen ikke ville have interesse i. Derfor har Prins Faisals Ring stået på bogreolen og ventet tålmodigt på mig, mens interessen voksede så småt, jo flere der kommenterede på bogen og sagde, at den måtte jeg altså snart læse. Og det har jeg nu fået gjort.

Tom Collins og guldet

Prins Faisals Ring starter med at knap 14årige Tom Collins redder to skibbrudne i land, i sin lille fiskerjolle. De meget tørstige og solbrændte stakler består af en taknemmelig spansk sømand og en ung og svækket slavedreng. Spanieren fortæller, at slaven er prins og sin vægt værd i guld. Så hvis de bare kan få ham bragt hjem til Kap Verde, vil de aldrig igen skulle bekymre sig om penge. Collins har altid ventet på dette øjeblik, og ved at nu er hans lykke gjort.. indtil den dag, hvor både spanieren og slavedrengen en morgen er væk. Det bliver begyndelsen på en vild rejse på det caribiske hav, hvor vi sammen med Collins støder på pirater, slaver, rigmænd og alt imellem, blandt guld, brusende bølger og havets mange luner. Collins er dumdristig og eventyrlysten og på hans vej i jagten på slaven og spanieren, støder vi på mange spændende og skøre karakterer, som alle, på hver sin måde, er med til at få Collins tættere sin skat.

Prins Faisals Ring er en god røverhistorie, med pirater, dramatik og stormfulde oplevelser, som kun Reuter kan skrive dem. Der er ikke overladt meget til fantasien og bogen har ingen tvist eller passager, hvor man skal tænke en ekstra gang over indholdet. Det gør den til en letlæselig, dog alligevel underholdende bog. Her er bestemt gemt mange underholdende timer, både på land og hav.

Prins Faisals Ring som et værn mod depression

“Det er med frygten”, sagde øglen, “som det er med ørnen, skorpionen, leoparden, kakaduen og dig og mig: Uden næring, dør vi. Sådan er det også med frygten.” (s. 81)

De fleste i Vesten har efterhånden stødt på diagnosen depression. Enten fordi man selv har, eller kender nogen som har depression, eller også gennem de mange kampagner og hjælpe- og rådgivningsinstanser, som har depression som fokus. Undersøgelser viser, at ca. 3-5% af befolkningen har depression, hvilket vil sige, at der er mellem 160.000-200.000 mennesker i Danmark, som lider af depression. Det er jo en del og derfor heller ikke underligt, at depression benævnes som en folkesygdom.

Symptomerne på en depression kan variere fra person til person. Typisk er nedtrykthed, søvnforstyrrelser, negative tanker, samt nedsat lyst og energi, hyppige tegn på en depression. For nogle kan disse symptomer være milde og forbigående, for andre kan de invalidere hverdagen og stå på i lang tid. Uanset, er depressive symptomer ofte altopslugende og mørke, og det kan til tider være svært at grave sig fri af dem.

Mange mennesker oplever, at skønlitteratur kan være et værn mod de mørke sider af livet, fx. depressive symptomer. Det kan være på mange måder at skønlitteraturen kommer én til undsætning, og både forskning og personlige erfaringer viser, at der er bestemte punkter som går igen når skønlitteraturen viser sig som en hjælp. Hvilke af disse punkter præcis det er, afhænger af bogen, læseren og matchet imellem.

Efter at have læst Prins Faisals Ring, fik jeg øje på særligt 3 områder, hvor bogen kan være sin læser til hjælp.

  • Den kan distrahere og transportere læseren ind i en anden verden. Dette kan virke symptomlettende for en stund og give en pause fra de ellers mange negative tanker. Da Prins Faisals Ring er et rigtig eventyr, hvor vi rejser rundt i verden, støder på forskellige skøre skæbner og hele tiden skal være på vagt, er man travlt beskæftiget, når man læser bogen. Nogen vil opleve, at netop dét at skulle koncentrere sig om en “ligegyldig” bog, kan være svært og for krævende, når man jo ikke har lyst eller energi til noget. Men da Prins Faisals Ring er skrevet detaljeret og uden de store tvist og mysterier, kræver det dog ikke ligeså meget energi og koncentration at læse bogen, som så mange andre bøger. Man får simpelthen underholdningen serveret og skal ikke anstrenge sig for at forstå.
  • Bogen kan give emotionel katarsis. Dvs. frigivelse af emotionel eller psykologisk spænding ved at læseren afreagerer indestængte /fortrængte følelser. I Prins Faisals Ring møder vi mange karakterer, hvilke der er mulighed for at identificerer sig med. De er alle meget karikerede, men alligevel kan der være dele af dem, hvor man måske kan genkende sig selv. Samtidig med glæde, modighed og storhed, støder vi også på usikkerhed, svigt, ensomhed, opgivenhed og lysten til at tage sit eget liv. Bogen berør disse svære følelser nok til at kunne identificerer sig med dem, men uden det bliver for tungt. Omend jeg ikke tror på, at fx ens ensomhed kan blive løst ved at læse bogen, så kan det alligevel rykke på noget, at læse om andre, som går igennem det samme, som man selv gør.
  • Læseren føler sig ikke alene med sit problem, hvilket kan virke beroligende og give trøst. Det er kendt inden for psykologiens verden, at tingene kan føles lidt lettere og mere okay, hvis man ved, at der er andre der føler og tænker på samme måde. Noget af det værste vi ved som flokdyr, er at blive forladt. Ikke at høre til. At være anderledes end alle andre og ikke føle sig forstået. Når andre gennemgår det same som os, kan det derfor føles som en social accept. Denne effekt kan man også opleve ved at læse bøger og her er Prins Faisals Ring igen et godt bud.

Om Prins Faisals Ring vil have denne effekt på dig, er ikke til at sige. Vi har alle forskellige historier, præferencer og problematikker og for nogen virker én ting, mens der skal andet til for andre. Det er det der er så spændende ved mennesket og psykologien. Hvis man dog bare sætter lidt pris på at læse bøger, er der en vis sandsynlighed for, at man kan nikke genkendende til at have oplevet nogle af ovenstående punkter, ved at læse bøger. Sådan, helt generelt. Uanset om man har oplevet depression eller ej. Hvis du har yderligere interesse i at bruge skønlitteraturen til at få det bedre samt at forstå dig selv og andre bedre, så læs mere her om de litterære terapisaloner.

Hvis man oplever ovennævnte depressive symptomer, og ikke føler at skønlitteratur rækker, kan jeg kun anbefale at søge hjælp. Først og fremmest i ens netværk, dvs. familie og venner. Søg ud til dine forældre, en god veninde, en lærer.. hvem end du er tryg ved. Det er vigtigt at åbne op og fortælle, så man ikke går alene med de svære ting. Hvis man mangler et netværk eller man oplever, at ens netværk ikke er nok, så kan man gå til sin læge eller opsøge en psykolog. Hvis man er i tvivl, ønsker hjælp til processen eller føler behov for en psykolog, er man velkommen til at kontakte mig på Elena-Leah@hotmail.com Til daglig arbejder jeg selv som psykolog.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.