Bag Litteraturhuset

LITTERATURHUSET – STEDET HVOR LITTERATUR OG PSYKOLOGI MØDES

I 2015 blev jeg uddannet psykolog med afhandlingen “Jeg føler den forstår mig! – Teoretisk og empirisk undersøgelse af skønlitteraturens terapeutiske potentiale”. At fusionere psykologi og litteratur har længe lagt mig på sinde, fordi det i mine øjne er uadskilleligt. Det er min mission at fremhæve det og bruge det på forskellige måder, hvoraf Litteraturhuset blev skabt juli 2016.

Litteraturhuset er mit ønske om at skabe et sted, hvor vi kan samles om litteraturen. Det er i form af boganmeldelser, information om bogarrangementer, forskning, boggadgets og hvad vi ellers føler for på det givne øjeblik. Litteraturhuset er et modellerbart og åbent rum med stor interesse i litteratur, samfundet, psykologi, bæredygtighed, fremtidsscenarier/dystopi og feminisme. Vi er altid åbne for ideer og samarbejder, og ønsker at bruge vores position til at booste andre, særligt via Instagram.

Litteraturhuset.dk står bag litterære terapisaloner, med fællesskab, refleksion og fordybelse i fokus. Den første litterære terapisalon har Kvindeliv som overordnet tema og begyndte foråret 2018. Vi har siden kørt tre omgange, hvilket har været lærerigt og givende. I fremtiden forventer vi også at åbne op for andre temaer. Litterære Terapisaloner er sponseret af samtlige danske forlag.

Litterære terapisaloner bliver faciliteret sammen med Cecilie Larsen, der blev en del af Litteraturhuset i efteråret 2017. Cecilie bor på Nørrebro sammen med sin mand og studerer Litteraturvidenskab på Københavns Universitet. Sommeren 2018 kom Fanny Menaka Dons med ombord. Fanny har en baggrund i kulturformidling og hendes primære rolle er boganmeldelser. Vinteren 2019 er vi blevet endnu en bognørd rigere. Simone Karla Sandø, med sit smittende smil og en cand. mag. i Dansk, vil også dele sine læseoplevelser med os alle.

Udover Litteraturhuset, har jeg til daglig en psykologisk praksis. Her dykker jeg sammen med mine klienter ned i deres narrativer, når livet gør ondt: www.ElenaLeah.dk

Elena Leah

Anmeldelser

Vi er altid i gang med at læse bøger i Litteraturhuset og nogle af dem anmelder vi efter endt læsning. Indledningsvis i hver anmeldelse giver vi bøgerne hjerter. Seks hjerter er det maksimale. Det gør vi for at give læseren en hurtig fornemmelse af vores oplevelse med bogen. Vi vil dog til enhver tid anbefale, at man læser anmeldelserne til ende for at danne sig et nuanceret billede. Det vil fremgå af anmeldelserne, hvem af os der har anmeldt bøgerne, og vi vil hver især bekende os til den fremgangsmåde, vi finder mest naturlig.

Simone: Jeg læser bøger med en umiddelbarhed og en åbenhed for at forstå verden, ud fra bogens sprog. Da jeg er uddannet cand.mag. i Dansk kan jeg ikke undgå at blive draget med af det gode sprog eller lade mig blive påvirket af det mindre gode. En hver bog har noget at sige, det er måden hvorpå det bliver sagt, som gør at det rammer nogle genkendelige følelser i læseren. Derfor vil jeg som Elena også lade skinne igennem, hvad bogen får mig til at føle og forstå. Samtidig bliver jeg altid fanget af et godt og overraskende narrativ i en bog, hvilket vil skinne igennem i mine anmeldelser.

Fanny: For mig er en forfatters sproglige særpræg, finurlige formuleringer og skæve symbolismer, meget afgørende for, hvordan jeg tager fortællingen til mig. Samspillet mellem forfatterens sprog og den historie der bliver fortalt, er noget der altid interesserer mig i læsningen af et værk, og derfor også et aspekt jeg vil vægte højt i mine anmeldelser. Elementer som f.eks. værkets grafik og font vil jeg også inddrage, i forskellig grad, da jeg mener, at mødet med værket allerede starter på det visuelle plan. Jeg vil prioritere at min position til hvert værk fremstår så transparent og ærlig som muligt, men ellers vil mine anmeldelsers indhold variere, alt efter hvilke aspekter af værket der står stærkest tilbage, når den sidste side er vendt.

Elena: Jeg mener, at hver bog må vurderes med friske øjne og ikke ud fra et forudbestemt skema. I mine anmeldelser forsøger jeg at lade mig og min position skinne igennem, da jeg mener at denne ikke kan ses løsrevet fra en anmeldelse. Ligesom Fanny skriver jeg om dét, som jeg særligt falder over. Det kan være bogens visuelle udtryk, skrivestilen, narrativet, fortællingens socialpsykologiske kontekst, dens relevans og hvad den får mig til at føle. Nogen vil måske mene, at denne form for anmeldelse er subjektiv. Jeg vil mene, at ingen anmeldelser kan være 100% objektive.

Vi modtager bøger og andre litteraturrelaterede ting til anmeldelse, med forudsætningen om at forlag/forfatter er indforstået med, at vores anmeldelser er 100% ærlige. Hvis andet ikke er aftalt før afsendelse, går vi ud fra, at vi må beholde det vi har modtaget. Kontakt os på Elena@Litteraturhuset.dk, Simone@Litteraturhuset.dk eller Fanny@Litteraturhuset.dk for mere information, eller hvis du ønsker at få din bog anmeldt.
OBS: Vi forsøger at vende tilbage til alle interesserede. Grundet stor interesse kan dette til tider være svært for os at nå. Men prøv alligevel – måske bliver det netop din bog, der fanger vores interesse.

God læselyst

Alle sidens billeder er blevet taget af undertegnede, udover hvis andet står skrevet.

2 tanker om “Bag Litteraturhuset”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.