Bag Litteraturhuset

LITTERATURHUSET – STEDET HVOR LITTERATUR OG PSYKOLOGI MØDES

I 2015 blev jeg uddannet psykolog med afhandlingen “Jeg føler den forstår mig! – Teoretisk og empirisk undersøgelse af skønlitteraturens terapeutiske potentiale”. At fusionere psykologi og litteratur har længe lagt mig på sinde, fordi det i mine øjne er uadskilleligt. Det er min mission at fremhæve det og bruge det på forskellige måder, hvoraf Litteraturhuset blev skabt juli 2016.

Litteraturhuset er mit ønske om at skabe et sted, hvor vi kan samles om litteraturen. Det vil være i form af boganmeldelser, information om bogarrangementer, relevant forskning, boggadgets og hvad vi ellers føler for på det givne øjeblik. Litteraturhuset er et modellerbart og åbent rum med stor interesse i litteratur, samfundet og feminisme. Vi er altid åbne for nye ideer og tiltag, og ønsker at bruge vores position til at booste andre, særligt via Instagram. Litteraturhuset er også en platform for litterære terapisaloner, med fællesskab, refleksion og fordybelse i fokus. Den første litterære terapisalon har Kvindeliv som samlet tema.

De litterære terapisaloner bliver faciliteret sammen med Cecilie, der blev en del af Litteraturhuset i efteråret 2017. Hun vil også tage del i andre af Litteraturhusets funktioner, blandt andet i form af anmeldelser. Cecilie bor på Nørrebro sammen med sin mand og studerer Litteraturvidenskab på Københavns Universitet på sidste del af bacheloren. De litterære terapisaloner er et projekt, vi har godt gang i, og som vi glæder os til bliver en stor del af Litteraturhusets virke i 2018.

Anmeldelser

Vi er altid i gang med at læse bøger i Litteraturhuset og nogle af dem anmelder vi efter endt læsning. Indledningsvis i hver anmeldelse giver vi bøgerne hjerter. Seks hjerter er det maksimale. Det gør vi for at give læseren en hurtig fornemmelse af vores oplevelse med bogen. Vi vil dog til en enhver tid anbefale, at man læser anmeldelserne fuldt ud for at danne sig et mere nuanceret billede. Det vil fremgå af anmeldelserne, hvem af os der har anmeldt bøgerne, og vi vil hver især bekende os til den fremgangsmåde, vi finder mest naturlig.

Elena: Mine anmeldelser er ærlige og afhænger ikke af popularitet eller forfatterstatus. De bærer ikke præg af en bestemt struktur. I stedet bestræber jeg mig på at skrive hver anmeldelse, som det var min første. For jeg mener, at hver bog må vurderes med friske øjne og ikke ud fra et forudbestemt skema. Jeg skriver om det, som jeg særligt falder over. Det kan være bogens udseende, skrivestilen, narrativet, dens socialpsykologiske kontekst og hvad den får mig til at føle. Nogen vil måske mene, at denne form for anmeldelse er subjektiv. Jeg vil mene, at ingen anmelder kan undgå at være subjektiv.

Cecilie: Jeg er som udgangspunkt ikke særlig optaget af biografiske læsninger af værker. Det vil sige, at jeg er mere interesseret i mødet mellem værk og læser, end jeg er i forfatteren og den kontekst, der har omgivet værket og dets tilblivelse. Jeg tror på, at oplevelsen i mødet med et værk spiller en lige så vigtig rolle, som vurderingen af værkets litterære kvalitet. Måske er en af største litterære kvaliteter netop selve læseoplevelsen. Og den oplevelse er individuel og efter min overbevisning foranderlig. Derfor vil min vurdering, og i det her tilfælde også antallet af hjerter, ikke altid gives på det samme grundlag. Det vil være forskelligt, hvad der taler til mig. Derfor vil jeg også, i varierende omgang, positionere mig, så anmeldelserne bliver mest mulig gennemsigtige og ærlige.

Vi modtager gerne bøger og andre litteraturrelaterede ting til anmeldelse, med forudsætningen om at forlag/forfatter er indforstået med, at vores anmeldelser vil være 100% ærlige. Hvis andet ikke er aftalt før afsendelse, går vi ud fra, at vi må beholde det vi har modtaget. Kontakt os på Elena@Litteraturhuset.dk eller Cecilie@Litteraturhuset.dk for mere information, eller hvis du ønsker at få din bog anmeldt.

 

God læselyst

Alle sidens billeder er blevet taget af undertegnede, udover hvis andet står skrevet.

2 tanker om “Bag Litteraturhuset”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *