Litterære juleanbefalinger

Bøger er de bedste gaver man kan gi’ – og få. Her er lidt udvalgte litterære juleanbefalinger, som I kan lade jer inspirere af. Enten til jeres egen ønskeliste, eller som en god boggave til en I holder af <3

Svetlana Aleksijevtj: Bøn for Tjernobyl (2018), Lindhardt og Ringhof. Tak til forlaget for en tidlig julegave.

Bøn for Tjernobyl, der oprindeligt er skrevet i 1997, bygger på vidnesbyrd fra de, der oplevede og senere har været dybt påvirket af reaktorkatastrofen i Tjernobyl i 1986. En katastrofe som Aleksijevtj selv har kaldt den vigtigste i det 20. århundrede. Blandt andet fordi den ingen grænse har; uran og thoriums halveringstid er så lang (14 miliarder år…), at katastrofen er never-ending i tid og omfang. I bogens første vidnesbyrd møder vi Ljusja, hvis mand, Vasja,  som brandmand var en af de første, der ankom til reaktoren. Ljusja fortæller om, hvordan det i tiden efter alt for langsomt går op for dem, hvor omfattende og katastrofal situationen er: Mange læger, sygeplejersker, især portører fra hospitalet ville blive syge inden længe. De ville dø. Men det vidste ingen på det tidspunkt. Det er fuldstændig ubegribeligt og ulykkeligt, men det er vigtigt at lytte til de vidner, Aleksijevtj giver en stemme. Det er vel det mindste, man kan gøre. Derfor bør Bøn for Tjernobyl også have en plads under alle juletræer i år.

Caroline Albertine Minor: Velsignelser (2017), Rosinante & Co. 

Jeg har i år (flere gange) læst Caroline Albertine Minors novellesamling Velsignelser fra 2017. Jeg holder meget af den måde novellerne er flettet sammen på en mærkelig skødesløs, men alligevel ikke tilfældig måde. På en meget subtil måde får sorg lov til at snige sig ind overalt i novellerne – i kærligheden, i venskaberne, i familierne. Sådan som den jo gør det i livet. Det er i den grad velfortjent, at hun var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i år. Så hvis du ikke allerede har læst den, så bliver du nødt til at ønske dig den – eller at give den i gave til en du elsker.


Bjørn Rasmussen
: Jeg er gråhvid (2018), Gyldendal. Tak til forlaget for en tidlig julegave.

Jeg har holdt meget af Bjørn Rasmussens forfatterskab, siden jeg læste hans første udgivelse Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet (2011) i 2013. Nu er han udkommet med en ny roman på forlaget Gyldendal. De skriver blandt andet om romanen: I noget, der kunne hedde en papfars præ-fødselspsykotiske bekendelser, går Bjørn på jagt efter den dæmon, der igen og igen ødelægger hans kærlighedsliv. Det lyder meget Bjørnsk – meget intenst og hudløst. Ta’ for eksempel det her citat fra Jeg er gråhvid: Indeni klør. Indeni foden klør ivrigt, klør rigt. Engel river sig, sit øre. Læben sprækker, skorpen dejser. Det er  smukt, synes jeg.
Hvis du ikke allerede har læst noget af Bjørn Rasmussen, så kan jeg også særligt anbefale digtsamlingen Ming fra 2015. Rasmussens bøger fortjener altid en plads under julertræet. Og den dybrøde Jeg er gråhvid er bestemt ikke nogen undtagelse.

Anne Marie Mai og Peter Simonsen: Syg Litteratur, 2. udgave (2018), Forlaget Munksgaard.

For nyligt færdiglæste jeg Amalie Skrams Professor Hieronimus fra 1895. I den forbindelse faldt jeg over en anmeldelse, som hun skrev af Helga Johansens Hinsides i 1901. Deri skrev hun blandt andet, at ”Denne Bog burde d’Hrr. Sindssygelæger – stakkels de – læse om og om igen”. Det indrammer meget koncist det centrale i bogen Syg Litteratur, som jeg gerne vil anbefale (jeg vil forresten også kraftigt anbefale både Hinsides og Professor Heronimus!). Syg litteratur er skrevet af nogle af dem, der beskæftiger sig med narrativ medicin på Syddansk Universitet, hvor det er blevet et obligatorisk fag for medicinstuderende. Faget ønsker at vække og udvikle de kommende lægers empati for patienten og patientens livssituation ved at nærlæse skønlitteratur og udforske egen skrivepraksis. Syg Litteratur er en let tilgængelig indføring i feltet narrativ medicin, som sagtens kan læses uden for universitetssammenhæng. En stor del af bogen indeholder tekstuddrag fra danske værker, og de fungerer i sig selv rigtig godt som inspiration til litteratur om sorg, død, sygdom og sundhedsvæsen. Det her er en særlig god gave til dem du kender, der arbejder i sundhedsvæsnet – og dermed også til de patienter, de møder i deres hverdag.

God jul <3

 

Pssst… Noget andet man kan lægge under juletræet til sig selv i år, er en plads på næste års Litterære Terapisaloner. Vi har få pladser tilbage og nærmer os tilmeldingsfristen.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.