Kære kvinde…

(Se nederst i indlægget, hvordan du deltager i give-awayen)

I dag er det den internationale kvindekampdag. Selvom der er sket meget siden 1910, hvor det forlyder at ideen om kvindedagen blev fremsat første gang, så har vi stadig meget at kæmpe for. I disse tider bliver vi særligt beviste om, hvor lang vej vi endnu har. Samtidig støder vi også på tiltag og strømninger som direkte er tilbagegang i kampen om ligestilling. Som ungepsykolog fornemmer jeg samtidig en hel anden bevidsthed og deraf oprør hos unge kvinder, som jeg ikke husker fra min egen tid som teenager. Det er stærkt, men stiller også krav og modsatrettede samfundssignaler, som kan være svært at navigere i som ung.

I dag er en oplagt dag til at hylde kvinder. I forvejen er jeg meget optaget af kvindeliv, kvindelitteratur, feminisme, samfund og politik. Mit personlige bidrag hertil er bl.a. arbejdet med de litterære terapisaloner, som netop har kvindeliv som overemne.

Derudover vil jeg benytte lejligheden til at rette opmærksomhed mod nogle af de seje og stærke kvinder der er derude, som går selvstændigt. For det kræver mod og styrke at springe ud i et projekt og bygge noget op fra bunden. Det kræver styrke at handle på sine drømme. Noget vi fejlagtigt tidligere har antaget primært var mænds område. Følgende kvinder beviser, at man som kvinde kan skabe liv på mange måder, og det synes jeg er fantastisk inspirerende. Om det er med sine hænder, tanker eller ideologier, puster de liv, drømme og kraft i deres værker. Ideen kom af, at forlaget Alhambra spurgte om jeg ville anmelde “Kraften” af Naomi Alderman. Bogen skildrer en nær fremtid, hvor teenagepiger pludselig opdager, at de har fået kraften. Kraften til at give dødeligt stærke elektriske stød. Det bliver starten på en revolution og hvor magtbalancen kønnene imellem bliver vendt på hovedet. Jeg glæder mig enormt meget til at læse den, og fik lyst til at dele et eksemplar med én af jer. Det var forlaget heldigvis helt med på – tak Vibe! Så derfor kan én af jer bliver den heldige vinder af ikke alene Kraften, men også gaver fra seje og kreative selvstændige kvinders hænder og hjerter.

 

Med i præmien er en udgave af bogen Kraften af Naomi Alderman, som udkommer netop i dag. Den økologiske og vildtsamlede salve, Radiant Esther, fra det danske mærke Herbal Salvation. Den smukkeste ametystkrystal fra sødeste Noell – Rocks & Crystals. Fine øreringe fra EMMAS og en mulepose fra CulturePlus.

Herunder kan I se nogle af de smukke ting på tæt hånd, og læse et par linjer fra kvinderne bag:

Da jeg som 27 årig blev mor for anden gang – men denne gang til en pige – begyndte min indre feminist at røre på sig. Hun havde altid været dér. Jeg lod hende blomstre endnu engang, og min datter var kun få måneder gamle, da jeg ændrede kursen i mit liv 180 grader. Jeg arbejder hårdt, fordi jeg kan lide det, men jeg gør det også for at vise min datter og søn, at kvinder kan sparke ligeså meget røv som mænd. …. da Dalai Lama sagde “The world will be saved by the western women”, er jeg enig. Men kun fordi der heldigvis findes mænd, som tror så meget på sig selv, at de med glæde støtter, inspirerer og tror på deres datter, kæreste, hustru eller mor. (Noell Elise fra Noell_crystals)

“Min mor var også en kreativ sjæl, jeg mistede hende desværre alt for tidligt, jeg var kun 21 år og lige på grænsen til at skulle lære hende at kende som voksen. Hun talte til tider om hendes drøm om at åbne en blomsterbutik, men drømmene forblev drømme af mange årsager (…) jeg tror, at det har været medvirkende til, at jeg ikke kan lægge tanken om iværksætter-drømmen på hylden for en periode, mens der er små børn herhjemme, men jeg er nødt til at gøre noget nu (…). Og skulle jeg være så heldig at nå mit mål om at blive 100 år, så tænker jeg også tit ”hvad vil jeg fortryde mest, når jeg sidder som 80-90 årig og tænker tilbage på mit liv? At jeg kastede mig ud på dybt vand, tog det job, som jeg ikke regnede med, jeg ville kunne klare, gik efter mine drømme/mål og f.eks. forsøgte mig som selvstændig eller, at jeg blev på sikker grund og fortsatte derudaf til jeg ramte pensionsalderen?” (Louise Kristiansen fra EMMAS)

Herbal Salvation was founded more than 10 years ago, when Ria made her first salves from herbs she gathered. This is the foundation for the Wildcraft Series, that is based on danish herbs that Ria gather by hand in Denmark. This series is therefore seasonal and only made in limited amounts. Each salve is made from a single herb, and is named with its danish herbal name. (For Radiant Esther red.) Herbal salvation has carefully handpicked danish Yarrow, and infused it in wildcrafted Olive oil. Yarrow is a traditional skin protecting herb. This ancient skin- saver, combined with warming, circulatory herbs, makes a stimulating beauty salve for facial skin care. (Lånt fra Herbalsalvation.dk)

For at deltage i konkurrencen om at vinde alle de fine ting, skal du i kommentarfeltet under dette indlæg skrive, hvad du vil arbejde på gennem det næste år, som vil styrke dig som kvinde. Det kan være små ting i dit private liv, eller det kan være af større strukturel og samfundsmæssig karakter. Du kan få et ekstra lod ved at deltage på vores Instagram (@Litteraturhusetdk). Der bliver trukket en vinder onsdag d. 14 marts. Vinderen får direkte besked og bliver annonceret offentligt. Alle med bopæl i Danmark kan deltage.

5 tanker om “Kære kvinde…”

 1. Jeg vil være en bedre mor for mine børn ved at give dem mere tid og nærvær, det er muligt for mig, da jeg skal på barsel igen. Det gør mig stolt og glad at være sammen med dem og se dem vokse. Det sætter ligesom det hele lidt i mere i perspektiv.

 2. I det næste år vil jeg fortsætte mit arbejde med at forstå og lytte til mig selv, da jeg netop har været for god til at lade mig drukne i andres meninger og negative tanker. Jeg vil arbejde mig ud af min antidepressiva, som jeg heldigvis står til at kunne være foruden efterhånden.

 3. Jeg vil arbejde med min personlige og spirituellle udvikling, da det er en god basis for mig og giver mening. Har altid forsøgt og oftest lykkedes med at leve op til andres forventninger – og har hevet mange sejre i land – men oplevede nærmest at blive udskammet da jeg blev solomor for nogle år siden. Nu har jeg et skolebarn og kan desværre både se og mærke at vores samfund endnu ikke har anerkendt at en familie kan have mange konstellationer og stadig været rigtig. Det er ikke kun mig, men også min datter, der mærker det.

  Jeg vil fortsat kæmpe for at vise især min vidunderlige datter at vi ikke skal skamme os eller nedtone det, vi kan og er
  Samtidig vil jeg vise omverden, hvor meget mere der er, hvis man tør åbne lidt op og prøve noget nyt…eller bare lytte til sit hjerte

 4. Jeg er selv mor til en teenagepige og bliver nogengange rystet over hvordan nogen af hendes jævnaldrende kan være super egoistiske og gøre dumme ting uden at tænke over de konsekvenser det kan give dem selv og andre.
  Men oplever at datteren har en god flok om sig, som er gode til at tænke på fællesskabet.

  Jeg vil I den næste periode prøve at holde mere fokus på medmenneskelighed og prøve at skabe en større fællesskabsfølelse blandt familie og venner samt slå ned hvis Jeg oplever at folk er for egoistiske.

  Jeg ville elske at læse bogen kraften – da den lyder spændende også for datteren –

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.