I dag er det 2. advent og i den anledning har jeg samlet fire udgivelser, som jeg selv godt kunne tænke mig at få i hænderne, nedsunket i noget blødt og med en kop varm te inden for rækkevidde. Jeg håber det kan være til inspiration – enten på din egen ønskeliste eller som et flueben ved en af pakkerne til træet.
Stjernestunder af Stefan Zweig (1927/2019)
Tak for bogen til forlaget Turbine
Da jeg først læste om Stjernestunder, faldt den mig hurtigt ind som finurlig, poetisk og fængende. Bogen er fjerde bind i Turbines serie af nyoversatte klassiskere. Præcis denne nye oversættelse indeholder to “stjernestunder”, der ikke tidligere har været oversat til dansk, nemlig de to beretninger, Cicero og Woodrow Wilsons svigt.
Stjernestunder består af fjorten fortællende essays, som hver enkelt omhandler en stjernestund i menneskehedens historie, som alle har sat sit markante præg på verden. Den østrigske forfatter Stefan Zweigs skrivepen skulle være ligeså sirlig som snirklet og herigennem levere genuin historiefortælling, men med en romans medrivende spænding. Som poppede El Dorado op af siderne eller Robert Falcon Scott ned i krumningen.
Zweig indrammer selv bogens essens med ordene: “Der skal altid millioner af mennesker til i et folk, for at der kan fødes et geni, der skal gå millioner af begivenhedsløse verdensstimer, før et sandt historisk øjeblik, en af menneskehedens stjernestunder, indtræffer.”
Gode kasser af Ditte Hansen og Louise Mieritz (2019)
Tak for bogen til forlaget Gyldendal
Da de to skuespillere og manuskriptforfattere Ditte Hansen og Louise Mieritz debuterede med deres egen tv-serie Ditte & Louise, klistrede jeg mig til skærmen, som var de to gaffataperuller. Det var forfriskende. Sjovt. Naturligt og lidt for meget på samme tid. Af og til tåkrummende rart, som var det et godt gammeldaws afsnit af Klovn. Men først og fremmest var det anderledes end noget jeg havde set tidligere, ganske enkelt fordi komedieserier af den type, som oftest fortælles og kropsliggøres af mænd.
Gode kasser er et finurligt mix af fiktive historier, selvbiografiske tekster, quizzer, interviews og gennemført illustreret af Sofie Riise Nors. Om bogen siger de selv: “Der vil sikkert altid være folk, som synes, at vi er nogle ekshibitionistiske, sure kvinder, men helt ærligt, hvor vigtigt er det egentlig lige, hvad andre synes? Hvad med at man stoppede med at give en fuck? Det har vi så prøvet, og den følelse kunne vi godt tænke os at give videre til andre, der evt. er så uheldige at sidde alene og slå sig selv i hovedet. Og derfor lovede vi os selv at skrive denne bog.”
Hvis Gode Kasser er bare halvt så selvironisk, så faktisk og charmerende – på den der lidt uflatterende, men samtidig helt normale måde, ved jeg, at jeg vil være godt underholdt. Men i bund og grund er jeg egentligt også bare nysgerrig på, hvad Ditte Hansen og Louise Mieritz har at sige, som de to – lige tilpas nøgne og lige tilpas for meget – kvinder de er.
Skjul af Egon Hostovský (1946/2019)
Tak for bogen til forlaget Silkefyret
Egon Hostovský var en tjekkisk forfatter, forelægger og journalist, som flygtede fra nazisterne til Europa i slutningen af 30erne og siden New York, hvor han arbejdede på det tjekkiske konsulat. I dag regnes Hostovský for at være en af de forfattere, der har præget tjekkisk litteratur i mellemkrigs-tiden, og som har haft stor indflydelse på den centraleuropæiske litteraturs anerkendelse i resten af verden.
Skjul kan defineres som en eksilroman. Bogen er en historie om en tjekkisk ingeniør der ankommer til Paris i 1939 i blind uvidenhed om, at han de næste tre år skal leve i skjul i en kælder hos en fransk doktor. Her nedskriver han ærligt alle sine minder – svigtet, skylden og kærligheden til sin “kæreste Hanichka”.
Denne bog bliver mit første møde med Egon Hovstovský, faktisk med tjekkisk litteratur i det hele taget og Skjul forekommer mig at være et meget godt sted at starte.
Mænd forklarer mig ting – modgiften til mansplaining (2014/2019) og Alle spørgsmåls moder – flere feministiske essays (2017/2019) af Rebecca Solnit
Tak for bogen til forlaget Rosinante & Co
Bogen er en samlet udgave af den amerikanske historiker og aktivist Rebecca Solnits essaysamlinger Mænd forklarer mig ting og opfølgeren Alle spørgsmåls moder. Den førstnævnte har gjort Rebecca Solnit til et feministisk ikon. I bogen sætter hun ord på den nedladende og lettere arrogante tone, hvormed nogle mænd forklarer kvinder noget, de allerede ved. Ordet mainsplaining blev samme år som bogen udkom udråbt til et af årets ord af New York Times. I opfølgeren Alle spørgsmåls moder løber tavshed og fortielse som en rød tråd gennem essayene, samt måden, hvorpå både kvinder og mænd tvinges til tavshed på.
I de to essaysamlinger får man et borende blik på kønsroller og magtforhold, dog stadig med en humoristisk pen. Solnit dykker ned i både konkrete retsager i USA som eksempler på kvindeundertrykkelse og vold mod kvinder, men hun sammenfletter også dette med kultur og kunst og hendes ‘take’ på tidens opblomstrende feminisme.
Bogen virker for mig som et must-read i den palet af nye feministiske bøger, der fortsat springer ud i fuld flor rundt omkring i verden og herhjemme.
Pingback: Julegaveinspiration - Litteraturhuset