Julegaveinspiration

Julen står for døren, og for mig betyder det en lang ønskeliste fuld af bogtitler. Jeg har fundet nogle bøger til julegaveinspiration i julen 2020. For en bog i pakke er en kæmpe gave, der kan blive ved med at give og give. Særligt i år, hvor corona har holdt os hjemme og har holdt os fra hinanden, og som kommer til at holde mange fra hinanden i julen.

Med gode bøger i juleferien, ved jeg at jeg aldrig kommer til at være alene og jeg kommer aldrig til at være ét sted og kede mig. Jeg kan komme ud i verden gennem bøgerne, jeg kan lære om andre og hygge mig med andre i juleferien. Ligesom jeg kan give denne glæde til andre.

Præsens Maskine af Gunnhild Øyehaug (2020)

Tak for bogen til forlaget Gutkind

Da jeg læste om Præsens Maskine, som udkom 5. November 2020, fangede bogen mig især på den klassiske æstetiske flotte forside. Og da jeg så læste at det er ”en roman, der vender virkeligheden på vrangen”, tænkte jeg at dén her bog, må kunne skabe genklang. En genkendelighed for nogle af alle de følelser, vi alle sidder med i den her underlige corona-tid. En tid, hvor det netop føles, som om at virkeligheden er vendt på vrangen.

Den handler om en mor og datter, hvor verden en dag deler sig i to universer. Og trods dette går livet sin gang. Hvilket jeg tilnærmelsesvist føler, at verden har gjort siden marts. Delt sig, men går sin gang.

Når jeg bladrer igennem romanen, virker den sjov og spændende.
”Hør på dig selv, siger han og laver en lys, tåbelig kvindestemme som siger >>jeg skriver en bog om sprooooget<<”.
Egentlig ville jeg ønske, jeg kunne give nogen en decideret præsens maskine i julegave. En maskine, som jeg forestiller mig, kan styre ind i det parallelle univers for at trække vejret og sætte verden på pause. Som jeg nogle gange higer efter i en tid med en epidemi. Men i stedet kan jeg give Præsens Maskine af den norske forfatter Gunnhild Øyehaug i julegave. Og med denne gave håbe, at den kan skabe det parallelle univers og et rum med pause fra verden. Netop i juledagene har man vel lov at fantasere.

Næste! af Nina Lykke (2020)

Tak for bogen til forlaget Gyldendal

Bare forsiden på romanen Næste! af den norske forfatter Nina Lykke emmer af godt selskab og lover nærmest en opløftende og sjov bog. Jeg tænker, bare det at åbne pakken og se den farvestrålende og glade forside kan bringe lykke.

Næste! er en lægeroman om Elin, som er praktiserende læge i Oslo og gift med Aksel på 20. år. Allerede det lægger i støbeskeen til en underholdende juleferie. Nina Lykke vandt i 2020 Norges største litterære pris, Brageprisen, for denne roman. Jeg er stor fan af nordisk litteratur og nogle gange skal man bare gå med det sikre valg til en julegave. Så hvis romanen lever op til den indbydende, sjove og varme forside, så ved jeg at modtageren af gaven er i gode hænder og nok skal blive underholdt.

Alle tiders dinosaurer af Johan Egerkrans (2020)

Tak for bogen til Forlaget Alvilda

Jeg har altid været fascineret af dinosaurer, ja jeg elsker dem faktisk. Så jeg blev straks fanget, da jeg så denne bog fra Forlaget Alvida, som reklamerer med at give læseren en rejse tilbage i tiden til dinosaurernes levealder. Dinosaurernes historie er spændende og medrivende, for både børn og voksne.

Derfor er Alle tiders Dinosaurer af Johan Egerkrans en god julegave at give, som kan samle hele familien juleaften. Bogen er stor i formatet og indeholder nogle flotte og farverige billeder, som appellerer til børn især. De er tegnet, som var de taget ud af et klassisk flot tegnefilmsunivers.

Bogens billeder følges af fakta om hver enkelt dinosaurer, artens navn og såvel udtale. Foruden gennemgår bogen dinosaurernes oprindelse og de forskellige tidsperioder, hvori dinosaurerne levede. Det hele visuelt flot og overskueligt, så den ikke stjæler plads og fokus fra de mange billeder.
Jeg glæder mig til at dykke ned i et stykke historie om dinosaurerne, sammen med store og små i juledagene.

En skøn alder af Kiley Read (2020)

Tak for bogen til Gads Forlag

I 2020 begyndte jeg at læse flere bøger om hverdagsrascime og hele privilegie-klasse-skelsdebatten. Det var bøger skrevet af forfattere, som selv står i debatten og selv lever med og under den. En kendskab, som jeg synes mange danske biblioteker, har været gode til at sætte fokus på og hjælpe med at finde frem til. Jeg læste et uddrag af den amerikanske forfatter Kiley Reads roman En skøn alder og blev straks draget af sproget i den og måtte læse mere. Det indikerer en pageturner og forhåbentlig bliver den læst allerede inden årets udgang.
Romanen handler om den hjælp, hvide mennesker giver for at prøve at gøre det rigtige. Men som mange gange er misforstået eller i værste tilfælde gjort af det helt forkerte grunde. Og det er netop det scenarie Emira Tucker, bogens hovedperson, bliver sat i en dag hun er i et supermarked.

Jeg glæder mig til at blive endnu klogere på andres udfordringer, begrænsninger og liv. Det er en bog, jeg gerne vil give i julegave, også med det formål at hjælpe til med at udbrede kendskabet til hele denne debat. Denne bog ser ud til at kunne sætte lidt skub i debatten. Endnu en gang hjælper litteraturen os til at forstå andre.

Casper af Casper Christensen og Martin Kongstad (2020)

Tak for bogen til Politikens Forlag

Jeg elsker biografier og ved at de kan være genstand for mange timers læsning. Men også for mange snakke og debatter om mange ting. Biografier er altid en god julegaveinspiration, da genren også er meget bred. Min erfaring er at specielt mænd, er glade for denne genre.

En af 2020s mest opsigtsvækkende biografier må være Casper af Casper Christensen og Martin Kongstad, som udkom 8. oktober 2020. Casper Christensen har været en kendt person i mange år, ja faktisk så længe jeg kan huske. Jeg er vokset op med underholdningsprogrammerne Husk Lige Tandbørsten, Hvaffor´en hånd og mange andre programmer Casper Christensen har lavet. Ligesom mange har et forhold til serien Klovn, har mange sikkert også et forhold til Casper Christensen selv. Nu kan jeg, og andre interesserede i befolkningen, endelig komme tæt på Casper Christensen med hans egne ord. Og det er jeg sikker på kan optage os mange timer og skabe mange samtaler.

Casper Christensen har de senere år lagt sit liv om. I biografien Casper forsøger han sammen med forfatter Martin Kongstad at få styr på, hvem denne Casper egentlig er og måske også et indblik i hvordan andre ser Casper. Yderst spændende og lovende, også ud fra den omtale bogen har fået fra Martin Kongstads side.

Læs om sidste års julegaveinspiration til voksne her og julegaveinspiration til børn her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.