Harry Potter fylder 20 – en bogserie jeg ikke kunne have været foruden

I dag er det 20 år siden eventyret begyndte. Eventyret som har spredt sig til hele verden, underholdt millioner af mennesker, i millioner af timer. Dette er min hyldest til en bogserie, som var en vigtig del af min ungdom.

Harry Potter og De Vises Sten var startskuddet på det hele. Bogen blev udgivet d. 30. juni 1997 af Bloomsbury i London, hvor jeg blot var 7 år. Total uvidende om, hvad der var sat gang i. I Danmark udkom bogen d. 1. januar 1998, hvor min storebror begyndte at læse den. Med hans i forvejen store begejstring for fantasy samt hans opsætterjob på det lokale bibliotek, var det et match uden lige. Han slugte bøgerne. Jeg kan egentligt ikke huske, præcis hvornår eller hvordan det startede for mig. Men da jeg var omkring 11 år, begyndte jeg at låne min brors bøger og begyndte ivrigt selv at læse Harry Potter. Jeg havde altid været glad for bøger om hekse og magi, men Potter var på et helt andet niveau. I stedet for små uskyldige noveller om en forelsket teenageheks, med et forholdsvist almindeligt liv, åbnede der sig nu en helt ny verden op for mig. Fyldt med magi, mystiske væsener, hekse og troldmænd i hobetal og de farligste ting, man end ikke tør nævne navnet på. Jeg var fortryllet.

 

Harry Potter giver sin læser en drømmeverden og håb

Harry Potter gav præcis dét, jeg havde behov for som barn. Jeg fik mulighed for at drømme mig væk fra mine omgivelser, til et fantastisk og spændende univers. Det har ikke kun været én gang, at jeg har fantaseret om at få mit Hogwarts brev. Jeg tænkte, at det endda ville være helt ok, hvis det bare kom med almindelig muggler post.

Som den danske Harry Potter oversætter, Hanne Lützen, fortæller i et interview med DR.dk, så får Harry altid “mindst en flig af et holdepunkt”. Harry har det bestemt ikke let, og er anderledes selv i den magiske verden. Psykisk terror, sorg og mobning er kun begyndelsen på den unge Harrys liv, for så snart han bliver gjort opmærksom om, at han er troldmand, kommer der endnu  mørkere kræfter imod ham. Alligevel har Harry altid et eller andet at holde fast i. Han har altid lidt håb og noget at støtte sig op ad. Selv når det ser mørkest ud. Det tror jeg uden tvivl er tiltalende for børn og unge, som går gennem svære tider. Om det er mobning man oplever, problemer med familien, ikke at være dygtig i skolen, forelskelseskvaler, følelsen af at være alene… Harry og hans venner går igennem det hele, og dét giver mulighed for mange at finde noget at identificere sig med. Det tror jeg er én af grundene til, at jeg selv forelskede mig i universet dengang. Her er et sted man kan spejle sig i, drømme sig væk til og samtidig underbevidst føle, at det hele nok skal gå. Det tror jeg klart er én af de største årsager til, at Harry Potter er blevet så stor en succes. Særligt hos yngre læsere.

Drømmene og håbet om et “bedre sted” blev for mig næret af bøgerne, men også af andre Harry Potter ting. Jeg blev fx en del af et online Harry Potter community “Hogwarts Online “. Her var jeg både elev og lærer (i runer og astronomi. Ja tak). To opgaver jeg tog vældig seriøst, og som jeg brugte mange timer på hver dag. Her kunne jeg nørde den magiske verden sammen med andre ligesindede og eksperimentere med min identitet. Og netop dét, tror jeg er endnu en grund til, at Potter er blevet verdenskendt.

Dagens #HarryPotterUpcycled. Se mere her og her.

Gryffindor, Ravenclaw, Hufflepuff og Slytherin – som led i identitetsdannelsen

Mange jævnaldrende Harry Potter fans tilskriver sig et hus (eller to), fra skolen Hogwarts. Det tror jeg skyldes, at vi læste Harry Potter, mens vi var teenagere –  en alder, hvor ens identitet udvikler sig med galoperende fart. Det er særligt i teenageårene, at man tager stilling til, hvem man er, hvad man står for, hvem og hvad man kan lide (og ikke kan lide). Da disse emner er omfattende og tager tid at udvikle, er det normalt, at man som ung er mere sort-hvid tænkende, sammenlignet med senere hen i livet. Det er der på en måde en tryghed og enkelhed i, i alt det svære og forvirrende. Man ser det fx ved, at mange unge både sætter sig selv, og andre, i kasser: “Hun er poptøs/punker/stræber/etc.. Dvs. at hun er sådan, hun gør sådan, hun kan lide det her og går sammen med de her”..

Når man som ung så læser bøgerne, som har mange dialoger og eksempler på emner, som hvem man er, hvad ens værdier er, hvem man kan lide osv., er det uundgåeligt, at man bliver inspireret og identificerer sig med de forskellige karakterer og huse. Man får her et holdepunkt, rollemodeller om man vil, og noget man er en del af. Selv hvis det kun er gennem læsningen. Men sådan set også uden for læsningen. Uanset hvor godt jeg kendte folk og hvem de var, var der hurtigt en gensidig respekt og interesse, når man som ung læste Harry Potter. Og jeg skal da ikke være bleg for at sige, at sådan har jeg det også i dag. Når jeg fx har klienter, som kommer ind på Harry Potter, får jeg lyst til at hoppe i stolen af glæde og spørge dem om, hvilket hus de hører til… Det kan være jeg skal gøre det næste gang.

Mange tak til J.K Rowling.

5 tanker om “Harry Potter fylder 20 – en bogserie jeg ikke kunne have været foruden”

  1. Mit største ‘problem’ er, at jeg har bøgerne på engelsk – og jeg vil gerne læse dem for mine børn. Men de forstår ikke engelsk endnu. Og jeg HADER de danske oversættelser – deres navne og stedbetegnelser, synes jeg er helt hen i vejret når man har læst de engelske versioner.

  2. Jeg er absolut ikke færdig med at læse bøgerne endnu.
    Når mine børn bliver gamle nok så skal de også introduceres til den magiske Harry potter verden 🙂

    Hilsen bror 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.