BOGANMELDELSE: “Godnathistorier for rebelske piger” (2017) af Elena Favilli og Francesca Cavallo

Godnathistorier for rebelske piger af Elena Favilli og Francesca Cavallo, 2017. 212 sider. Forlag: People’sPress. Anmeldereksemplar modtaget af forlaget – tak! Og tak til de to modeller.

Bedømmelse:

Der var engang to italienske kvinder, som var partnere, Elena og Francesca. Elena arbejdede som journalist og Francesca som teaterdirektør, og de havde begge ganske travlt med en masse ting. De lavede apps, skrev bøger og var generelt bare arbejdsomme entreprenører. De syntes begge to, at det var vigtigt med kvindelige rollemodeller og blev forundret over, at både TV og bøger var rigtig dårlige til at skildre stærke kvinder i betydningsfulde positioner. Det ville de gerne ændre på, for de vidste hvor vigtigt det er for piger, at vokse op med kvindelige rollemodeller.

De fik ideen at skrive en bog med 100 exceptionelle kvinder, som man kunne bruge til at læse om før sengetid. Men det at skrive en bog og udgive den er en lang proces. Det koster penge, tager tid og der er mange ting som skal spille sammen. Derfor kom Elena og Francesca på den idé, at de ville lave en crowdfunding, hvor de kunne samle penge ind til det store arbejde. Det gik over alle forventninger. Kvinderne fik indsamlet over en million dollars, hvilket er det største beløb en bogidé nogensinde har indsamlet via crowdfunding.

Heldigvis har der altid eksisteret mange ekstraordinære og dygtige kvinder verden over, selvom det ikke er dét der er blevet fortalt mest om. Ikke alene inden for videnskab og klassisk musik, som man normalt tillægger stor betydning, men også andre spændende og anderledes områder. Kvindelige pirater, rappere, tatovører og skoleelever kan også gøre en forskel og stå op for sig selv og sit køn. Derfor var det ikke svært for de to kvinder, at finde seje kvinder at skrive om.

For hver af de 100 kvinder der var med i bogen, kunne man læse hendes historie og hvilket land samt årstal hun var fra, på én side, i et letforståeligt og eventyrpræget sprog. Der var kvinder fra alle breddegrader, årstal og både verdenskendte, til mindre kendte. Lige fra egyptiske Kleopatra fra 69 F.kr til argentinske Evita Perón fra 1919. Det der var fælles for disse kvinder var, at de var helt igennem seje. De gav aldrig op og kæmpede for det de troede på. De var rigtige rollemodeller. Dertil var der en smuk illustration til hver af bogens heltinder, som blev lavet af ikke mindre end 70 kreative kvinder. Hver illustration havde sin egen stil og var med til at gøre bogen farverig og spændende.

Elena og Francesca fik gennem hård arbejde og troen på det gode altså skabt en unik og vigtig bog, som vidner om at kvinder er helt fantastiske og faktisk kan hvad de vil her i livet. På trods af alle odds, regler, forventninger og kulturelle normer. Hvis de kæmper nok og bliver ved med at tro på sig selv, kan de opnå hvad de vil. Og hvis ikke de opnår det, så bliver de i hvert fald ved. Det er alle kvinder i bogen et bevis på – men også de to forfatterinder bag bogen, Francesca og Elena.

“Jeg er ingen engel, og det vil jeg ikke være, før jeg dør. Jeg vil være mig selv – Charlotte Brönte” (s. 33)

Godnathistorier for rebelske piger bør stå på hvert et barns hylde, og er derfor perfekt som dåbsgave, fødselsdagsgave etc. Ikke alene fordi børn har godt af at vokse op med forståelsen af, at også kvinder har og kan opnå en masse og gøre en forskel, men også fordi vi voksne stadig har selvsamme at lære og forstå.

Godnathistorier for rebelske piger 2 er netop udkommet, og skildrer yderligere 100 exceptionelle kvinder. Læs mere om projektet her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.