Fantastiske biblioteker


Det er mit indtryk, at hvis man er vild med bøger, er man oftest også glad for de største bofællesskaber der findes for bøger – biblioteker. Om de er små, praktiske og med et lille udvalg eller om det er i en historisk bygning, med majestætisk arkitektur og fyldte hylder så høje, at halsen går i flitsbue, så er biblioteket hjem for en masse muligheder, skjulte skatte, fantastiske rejser og spændende skæbner. Herhjemme i Danmark har vi en række smukke og besøgelsesværdige biblioteker, men først vil jeg præsentere et interessant udvalg af udenlandske biblioteker.

Liyuan Bibliotek, (Beijing, Kina)

kina11kina22

(Billedkilde)

Dette smukke og minimalistiske bibliotek huser ingen traditionelle møbler eller elektricitet. Til gengæld er det en fusion af moderne minimalistisk arkitektur og naturen. Arkitekten har taget udgangspunkt i den omkringliggende natur, og valgte at bruge over 40,000 træpinde til konstruktionen, da det er én af landsbyens rigeste lokale ressourcer. Helt i overensstemmelse med den kinesiske filosofi om, at mennesket er en del af naturen. Det forventes at bygningen vil ændre farve i takt med tiden og da der ingen yderligere overflade er, vil der også komme fugleredder og andet liv til.

Udover naturkomponentet, så skaber biblioteket også værdi for landsbyen. Det er blevet en attraktion, som folk besøger langvejs fra, hvilket skaber økonomisk værdi for landsbyboerne. Herudover inviteres gæsterne til at donere tre bøger i retur for at tage én af bibliotekets bøger med sig hjem.

Jeg er personligt helt vild med biblioteket, og elsker hvordan naturen danner rammer for læsningen – egentligt ret passende, nu bøger netop er lavet af træer.

Prags Nationalbibliotek, (Prag, Tjekkiet)

prag2prag1(Billedkilde)

Dette nationalbibliotek er Tjekkiets største bibliotek og vandt i 2005 international anerkendelse for sin indsats i at digitalisere gamle tekster. På trods af det moderne fænomen, har biblioteket ikke mindre end 239 år bag sig. Som mange andre gamle biblioteker, har Prags nationalbibliotek interessante skatte, heriblandt Mozarts mindesmærke, den overlevede del af Tycho Brahes bibliotek.

Barokbiblioteket, som kan ses på billederne foroven, er en særlig del af nationalbiblioteket, som primært huser teologisk litteratur. Det meste af rummet, herunder globerne i midten af hallen, er stadig intakte fra bibliotekets opførelse. Dagligt er der guidede turer i barokbiblioteket.

Jay Walker’s Private Library, (Connecticut, USA)

walker2walker1 (Billedkilde)

Det er ikke et særsyn at biblioteker rummer andet end fysiske bøger. Jay Walker’s private bibliotek er dog alligevel noget for sig. Biblioteket skriger af en rigmands samlemani med sine mange sensationsprægede historiske genstande. Der hænger eksempelvis en vaskeægte Sputnik. Lysekronen fra James Bond filmen Die Another Day. En indrammet serviet fra 1943, hvorpå Franklin D. Roosevelt har skrevet sin plan for at vinde anden verdenskrig. En bog fra omkring år 1500, som viser de første offentliggjorte illustrationer af kirurgi på mennesker. Et håndmalet himmelatlas fra 1660, som har de første offentliggjorte kort, hvor jorden ikke er centrum i solsystemet, En indonesisk guide til kannibalisme. Nazisternes angiveligt ubrydelige Enigma kode maskine og talrige bøger indbundet i guld, rubiner og diamanter – for at nævne nogle af tingene. Som om disse ting ikke var nok i sig selv, er biblioteket også specialdesignet og har eksempelvis oplyste glaspaneler og mange andre særlige visuelle elementer. 

Desværre er biblioteket ikke åbent for offentligheden. Som en del af Jay Walkers private hjem, er det kun via personlig invitation, at man kan få lov til at nyde dette særsyn, som mere minder om et kostbart verdensmuseum, end om et bibliotek.

Bibliotheca Alexandrina, (Alexandria, Egypten)

alex1alex2(Billedkilde)

I 1988 blev en arkitektdesign konkurrence søsat af UNESCO med målet at fornye det gamle Alexandrina bibliotek i Egypten. Mere end 1400 deltagere meldte sig, og blandt dem vandt det norske arkitekthus, Snøhetta. I 2002 stod den nye bygning færdig. Biblioteket kunne velkomme sine besøgende til det største udvalg af franske bøger af alle biblioteker i den arabiske verden. Her er også en afdeling for folk med svækkelse af syn- og hørelse. Et manuskript museum og en række andre særlige afdelinger og sjældne donationer fra hele verden.

Central Public Library, (Seattle, USA)

seasttle(Billedkilde)

Allerede så tidligt som omkring 1860’erne forsøgte man at etablere et bibliotek i Seattle. Dette skulle vise sig at være en langvarig proces og med flere udfordringer og versioner undervejs. Heriblandt et forsøg på at lave et kvinde bibliotek i 1888, som dog blev afbrudt af et stor brand i byen året efter. Biblioteket blev endeligt etableret omkring 1890, men bærer tydeligvis ikke præg af denne tid længere. I 2008 påbegyndte man arbejdet med at ombygge og fornye Seattles bibliotek, som blev et 290.7 million dollar moderniseringsprojekt. Den store stål- og glas konstruktion, som har vundet en række priser for sit udseende, kan i dag have 1,45 mio. bøger og havde over 2 mio. besøgende i sit første leveår.

Personligt er jeg til biblioteker med et mere gammeldags udseendet, men  bibliotekets størrelse og arkitektur taget i betragtning, er den også noget for sig selv.

Små hjemmelavede biblioteker

Selvom man kan få det indtryk, når man kigger på de listede biblioteker, så handler fantastiske biblioteker ikke nødvendigvis om deres storslåethed. Det synes jeg de små og hjemmelavede biblioteker er et godt bevis på – for hvor de fantastiske! Jeg ved ikke, hvor almindeligt det er, og har endnu ikke selv stødt på et, men nogle steder er det noget man virkelig dyrker. Fx er der littlefreelibrary.org vis fokus er små gratis biblioteker. De har alt fra en marketingsansat til et helt board. De små biblioteker står rundt omkring i USA og inviterer forbigående til at nyde eller bytte en bog.

Jeg bliver fristet til selv at lave noget lignende og sætte i min forhave. Gad vide hvad Albertslund ville synes om det.

freee

free1

free22

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.