BOGANMELDELSE: ”Det Litterære Apotek” af Nina George (2013)


Det Litterære Apotek af Nina George, 2013. Dansk udgave 2016. Sidetal: 395. Forlag: Bazar. Bedømmelse: Hjertefuld Hjertefuld Hjertefuld Hjertefuld Hjertefuld Hjertefuld

200g kærlighed for bøger

200g hjemløs kærlighed

20g lavendel

20g rosmarin

20g franske rekvisitter

10g kattehår

4dl vand fra Seinen i Paris

Bland det hele nænsomt sammen, tilsæt lidt håb og en knivspids salttårer og stil derefter blandingen under Sydens sol i et år.

I Det Litterære Apotek følger vi den midaldrende og elskværdige herre, Jean Perdu, der bor i en interessant ejendom i Paris. Her bor han et relativt tilbagetrukket og stille liv, kun afbrudt af eksistenserne på de andre etager – Skulle jeg gætte, tror jeg, at Perdu bor en blok væk fra Reneé og Paloma fra Pindsvinets Elegance.

Hver morgen tager Perdu ned til Seinen, hvor han sælger bøger fra sin husbåd. Perdu er dog ikke en hvilken som helst boghandler, men udmærker sig i at finde bøger, som kan kurere åndeligt ildebefindende. Selv de helt fine og subtile følelser og oplevelser går ikke Perdus næse forbi, hvilket gør ham til en exceptionel og engageret healer, med bøgerne som sit redskab. Deraf er bogen også fyldt med litterære referencer og en stor kærlighed for bøger, som jeg tror enhver bogelsker vil finde fornøjeligt.

Da mormoren, moren og pigen havde sagt farvel til Perdu, tænkte han, at det er en misforståelse, når man tror, at boghandlere kun beskæftiger sig med bøger. De beskæftiger sig med mennesker.” (s. 32)

””Med forlov: Det, De læser, er på længere sigt mere afgørende, end hvilken mand De gifter dem med, ma chére madame.”” (s. 19)

Bøgerne og Perdus omdrejningspunkt er kærligheden. Særligt den smertende hjemløse kærlighed, som Perdu forsøger at gemme sig fra, men som alligevel indhenter ham og kræver at han forholder sig til den. På sin husbåd rejser han ud af sit trygge Paris og ind i hjertet af Provence, hvor han forsøger at finde svar og lindring, da, på trods af hans evner, han ikke har kurere sig selv. Bogen er en fin påmindelse om, hvorledes ens dæmoner kun vokser sig større, jo mere man forsøger at undertrykke og ignorere dem – En pointe jeg som psykolog jo kun kan bifalde.

Alle mennesker har et indre rum, hvor dæmonerne ligger på lur. Først når man tør åbne døren og se på dem, bliver man fri” (s. 375)

Alt i alt er Det Litterære Apotek en hyggelig og sød fortælling, som ikke kun gør sig bemærket gennem sit fine narrativ, men også hvorpå det er fortalt. Nina George kan nemlig noget med ord, uden at det bliver for tungt eller for meget.

OBS: Hvis du er til Bogforum disse dage, kan jeg kun anbefale at gå forbi Forlaget Bazars stand i hal C, stand 8, hvor de har bogen til kun 75,- Bogen sælges ellers for 200-300,- i øjeblikket.

God læselyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.