BOGANMELDELSE: “Breve til en ung forfatter” (2017) af Colum McCann

Breve til en ung forfatter af Colum McCann, 2017. Sidetal: 166 sider. Forlag: People’sPress. Anmeldereksemplar modtaget af forlaget.

Bedømmelse:

Jeg har et problem med den her bog. Mit problem er, at jeg ikke ved hvordan jeg skal formidle alle bogens guldkorn så I helt forstår hvor genial den er. For pointerne og rådene er ikke kun relevante for en ung forfatter – de er relevante for os alle. 

Colum McCann er en irsk forfatter, som er bosat i New York. Han har skrevet for aviser, udgivet en række bøger og underviser i at skrive skønlitteratur. Fundamentet for at skrive Breve til en ung forfatter er derfor helt på sin plads, hvilket også bliver bekræftet af at forfatteren i 2009 vandt National Book Award for sin bog Let the Great world spin. Og prisen er endda blot én ud af mange som McCann har fået tildelt.

Breve til en ung forfatter skulle efter sigende være begyndt med, at McCann hver fredag lagde en tekst ud på sin hjemmeside. Teksterne bestod af tanker, råd og overvejelser stilet til en ung forfatter. Jeg sidder med den samlede udgivelse foran mig nu, som består af ikke mindre end 161 tekster med overskrifter som “Der er ingen regler”, “Hvordan får du din bog udgivet?”, “Hvorfor fortælle historier?” og “Din sidste sætning”. Teksterne følger dermed en forfatters skriveprocess lige fra begyndelsen, til man sidder med avisernes anmeldelser og skal skrive 2’eren. Og i virkeligheden lang tid før og efter det.

“Den eneste ægte måde at udvide verden på er at leve sig ind i noget, som ikke er en selv.” (s. 30)

Det er tydeligt for mig, at bogen er en anderledes læseoplevelse end hvad jeg er vant til. Normalt læser jeg hurtigt, men med denne bog vil jeg anbefale at man giver sig tid. For vise ord har behov for at bundfælde og sætte sig på den helt rigtige måde. Det skal man være tålmodig med for at få det fulde ud af. Omend McCann skriver til en ung forfatter, rækker han nemlig udover denne konstellation og rammer dybt ind i kernen af store sandheder. Det viser sig i en masse fine råd og livskloge sætninger. Bogen er derfor særlig interessant for mennesker med forfatterdrømme, men egentligt også alle andre.

“Det er overrumplende, at det er så enkelt, fordi det virkede så vanskeligt til at begynde med. Nu er det der. Det er kommet. Det uartikulerede er blevet endevendt. Det eksisterer, fordi det at skrive drejer sig om at finde frem til en fundamental sandhed, som alle ved er der, men ingen endnu har afsløret.” (s. 132)

McCann praktiserer sin egen prædiken. Han leger rundt, er på samme tid ydmyg og ivrig, og beskriver enkelt de underbevidste sandheder, som vi inderst inde alle kender, men ikke har formuleret endnu. Det finder jeg stor inspiration i.

Imens McCanns ord efterhånden bundfælder i mig, kan jeg mærke at noget så småt bliver vækket fra en årelang døs. Drømmen om at udgive en bog har ikke fået næring mens jeg var flittig på psykologi uddannelsen og havde diverse studiejobs. Her to år efter min dimission er McCanns bog med til at aktivere den gamle drøm. Jeg er spændt på at se, hvad det medfører.

“De fleste mennesker aner ikke, hvor lang tid det faktisk tager at skrive en bog. Svar at den er på vej – selv om den måske ikke er det. Bliv ved med at arbejde på den, forme den. Før eller siden sker det. Måske hurtigere end du tror.” (s. 93)

 

Læs mere om Colum McCann og hans spændende arbejde på hjemmesiden: http://colummccann.com/

5 tanker om “BOGANMELDELSE: “Breve til en ung forfatter” (2017) af Colum McCann”

  1. Pingback: BOGANMELDELSE: Hengiven - om at skrive af Patti Smith (2017) - Litteraturhuset

  2. Pingback: En rejsende bog - Litteraturhuset

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.