Boglæsere lever længere tid


Der er gode nyheder til bogelskere.

Der er tidligere udført forskning omkring læsning af bøger og levetid, men noget af det nyeste forskning på området er fra juli 2016, foretaget af Avni Bavishi, Martin D. Slade og Becca R. Levy fra Yale University.

Her har man med ikke mindre end 3635 informanter påvist, at mennesker som læser bøger, har en levetidsmæssig fordel over de mennesker, som ikke læser bøger. I forsøget har man oven i købet justeret for en række vigtige variabler, som normalt spiller ind ift. levetid. Disse er køn, socioøkonomisk status, sundhed, ægteskabsstatus, uddannelsesniveau og meget mere. Resultatet er ikke til at komme uden om.

Derudover har man som noget nyt skelnet mellem at læse bøger og læse aviser og magasiner. Der er en klar levemæssig fordel forbundet med at læse bøger, sammenlignet med aviser og magasiner. Dette skyldes den kognitive fordybelse forbundet med læsningen af bøger, som holder hjernen i gang, som man ikke på samme måder finder ved læsningen af aviser og magasiner. Forskningen viser samtidig, at folk over 50 år bruger mere tid på at se fjernsyn og læse aviser/magasiner i forhold til at læse bøger. Det er en skam, for i en periode på 12 år, viser forskningen, at boglæsere har en reduktion på 20% dødelighed sammenlignet med mennesker som ikke læser bøger.

Med andre ord, hvis du læser bøger, får du foræret tid til at læse endnu flere af dem.

Indlægget er baseret på forskningsartiklen Bavishi, A., Slade, MD., Levy BR. (2016): A chapter a day: Association of book reading with longevity. Social Science & Medicine 2016 Sep;164:44-8. doi: 10.1016/j.socscimed.2016.07.014. Epub 2016 Jul 18.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.