BogForum er en menneskeskabt evolutionsmekanisme

Den 10-12. november flød diverse medier over med billeder, videoer og smilende mennesker fra BogForum 2017. Det var tre lange dage, med stramt program fra kl. 10-18, omkring 30.000 besøgende, en masse pressefolk, udstillere og forfattere.

Men hvad er BogForum egentligt for noget? I år var min debut som BogForumsbesøger hvor jeg havde privilegiet af at komme som presse. Her får I min udlægning af “årets bogfest” ud fra en kritisk-humoristisk vinkel, for at nuancere de mange positive og rosende indlæg derude.

(Pressefoto: BogForum)

Under mit besøg på årets BogForum fandt jeg ud af, at BogForum er stedet, hvor de store forlag rigtig kan bryste sig med sin succes. Med et arsenal af storscener, forfattere fra nær og fjern og mange tilbud, kan forlagene tiltrække endnu flere og dermed vokse sig endnu større. “Det er dokumenteret, at når forfattere er ude og fortælle om sine bøger, stiger interessen for bøgerne” (Sagt af forfatter Sarah Engell under et oplæg lørdag formiddag. Måske, måske ikke, taget ude af kontekst). Alt dette, mens de små forlag sidder første parket til hastigt forbigående deltagere, der skal i den næste svedbringende Hanne-Vibeke Holst signeringskø eller få taget en selfie med Adam Silvera. Som alle andre. “Hvad skal jeg gøre for at min stand bliver mere synlig?” spørger de desperate selvudgivere sine få følgere på de sociale medier. Følgere som består af mor, far og naboen.

BogForum appellerer til masserne. Til bredden. Til at man kan krydse sit kulturelle indput af for i år med god samvittighed og et hashtag, uden så meget som at overveje de andre litterære arrangementer der er i løbet af året. BogForum, som skriger af forbrugerisme, travlhed og vækst. BogForum, hvor postevand koster 25,- før det endnu ejes af CocaCola og hvor Scientology kan lave en stresstest på dig. Nu vi så belejligt alligevel er i gang med at stresse rundt. BogForum, hvor deltagerne marcherer ind med kufferter på hjul og lange lister af julegaveindkøb, for derefter at marchere ud igen i sine dobbeltdækkerbusser, uvidende om at de penge de har sparet på bøger, har de lagt dobbelt af i transport, entré og forplejning..

Årets bogfest er i virkeligheden et dække for en menneskeskabt evolutionsmekanisme. Menneskerne bag har længe kendt til de 15.000 forskeres opråb om bl.a., at vi er for mange mennesker globalt, hvorfor de har taget sagen i egen hånd. Det er en form for Hunger Games. Et menneskeligt eksperiment, hvor kroppen og psyken bliver sat på prøve. Så snart dørene går op, opfordres besøgende til at være der flest muligt timer, nå mest muligt af programmet og få signeret flest bøger. Alt imens de bevæger sig i en stor labyrint, maden er mangelfuld, man skal give din førstefødte i bytte for vand, og at Hermiones tidsvender endnu ikke er opfundet. Mange gik fra BogForum med hovedpine, ømme fødder og tømmermændslignende symptomer. Og det var bare de heldige. Nogle lå også døde i krogene. Har jeg hørt. Måske.

(Pressefoto: BogForum)

Selv fulgte jeg Svend Brinkmanns råd og gik glip af vældig meget, inkl. hans åbningstale og signering. Så hvad ved jeg egentligt om BogForum… Jeg ved, at jeg glæder mig til at komme igen næste år. Som presse.

 

… Hvis jeg endelig skal tage ja-hatten på (oh well), så kan jeg fortælle, at der også var en ting eller to ved BogForum, som var okay. Eller måske lidt mere end okay.

For eksempel er jeg glad for, at jeg fik mulighed for at stifte bekendtskab med magasinet Atlas. De beskriver sig selv som et journalistisk samtidsmagasin, som ønsker at være et alternativ i medieverdenen. Og så definerer de aktualitet, som “.. det vigtige, fremfor det nye”. Ja tak! To gange om året udkommer deres bogtillæg, som de havde en række af med på BogForum. Jeg nappede to og var helt opslugt af dem. Opsætningen, emnerne og boganmeldelserne faldt lige i min smag. Heri læste jeg om The Book of Joan, som jeg pt. forsøger at sælge min ene nyre for på det sorte marked. (Med andre ord, jeg søger et anmeldereksemplar).

Jeg har aldrig gået op i signeringer, men hvis jeg skulle have en bog signeret, skulle det være af Han Kang, forfatteren bag Vegetaren. (At signeringskøerne er svedbringende, tidligere beskrevet, er derfor skrevet på baggrund af personlig erfaring). Min boganmeldelse af Vegetaren kan desuden læses her .

Udover at få signeret mit eksemplar, var jeg også med til et interview af hende. Jeg blev fascineret af, at Kang havde nogle andre tanker med bogen, end jeg selv havde fået ud af den. Hovedpersonen viser sig at være imod al den vold der eksisterer, og bliver derfor gradvist til en plante, da det er den eneste organisme der ikke gør skade på andre. (En agronom ville nok ikke være enig, men det ser vi bare bort fra). Det giver rigtig god mening, når man har læst bogen. At bogen har flere lag og kan forstås på flere måder, synes jeg bekræfter hvor god en bog det er. Derudover læste Kang brudstykker op af Vegetaren på sydkoreansk, efterfulgt af at den danske interviewer læste dem op på dansk. Det var en fin oplevelse, og dejligt igen at høre sydkoreansk, efter jeg besøgte landet for nogle år siden.

Derudover forsøgte flere forlag at lokke mig til deres stand. Nogle med mere held end andre. Jeg fik stor fornøjelse af at komme forbi Science Fiction Cirklen, som udover at indeholde ældre mænd, havde en masse læseinspiration at byde på. Jeg fik også kort hilst på illustrator, grafiker, forlægger og forfatter Shekufe Tadayoni Heiberg, som står bag forlaget Uro og bl.a. digtsamlingen Æg. Jeg håber vores veje krydses igen en dag, for hende Shekufe er altså lidt spændende.

Postkort af Shekufe Tadayoni Heiberg

Tak for denne gang – vi ses i 2018.

5 tanker om “BogForum er en menneskeskabt evolutionsmekanisme”

 1. Pingback: Louisiana Literature & DBBA - Litteraturhuset

 2. Virkelig fedt indlæg!

  Jeg bliver selv meget nemt overvældet og melder mig fuldstændig ud, hvis noget involverer lange køer, pakkede menneskemængder og stress. Så bogsigneringer og de helt store BogForum-events holder jeg mig egentlig helst fra. Og så synes jeg, der er noget næsten vulgært over de store forlagsstande. Der lægges bare ikke skjul på forbrugerismen at all.

  Samtidig er BogForum jo et spændende sted at gå på opdagelse! Og jeg lider nok af for stærk FOMO til at holde mig væk. Det er bare forfriskende med dit kritiske (og morsomme) syn på sagen i den ellers ret ensformige omtale, messen typisk får.

  litcomprime.com

   1. Mellem sidste og dette års vulgære forbrugerforum havde jeg tydeligvis glemt dit morsomme og skarpe indlæg om messen Det gjorde godt at læse det igen! Jeg er stadig enig med både dig og min egen kommentar fra sidst. Jeg sad bussen på vej hjem i går med en følelse af behov for detox – så overmættet med litterære kalorier følte jeg mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.