BOGANMELDELSE: Øvelser i afsked. En coronakrønike (2020) af Carsten Jensen

Øvelser i afsked. En Coronakrønike (2020) af Carsten Jensen. 352 sider. Forlag: Politikens Forlag. Anmeldereksemplaret er lånt af forlaget – tak!

Bedømmelse:

”Det uhyggelige har ikke noget med spøgelser at gøre. Det er den utænkelige tanke, at der er kræfter uden for vores kontrol, som vi aldrig vil magte at beherske.”

Forfatteren Carsten Jensens britiske stedsøn Raph døde i februar 2020, lige inden pandemien for alvor sprang ud i resten af verden.
Han står over for en sorg, han skal igennem med alle de spørgsmål det stiller. For sorg er ukendt land og herfra kræver man automatisk en masse svar, man ikke ved hvor man skal finde.

På samme måde stod mange af os, tilbage i marts 2020, i et ukendt land, da pandemien kom til Danmark.
Vi havde stor tiltro til, at eksperter og politikere havde de svar, vi ønskede til vores spørgsmål. Men som vi skulle opdage igennem pandemien, er mange af disse spørgsmål af eksistentiel karakter.

”Hvad bliver man så i stedet? I tilbageblik stiller man sig også spørgsmålet, hvad det overhovedet vil sige at være sig selv. Sig selv. I grunden et uhåndterligt begreb.”

Da jeg modtager bogen, et par dage før udgivelsen 23. November 2020, synes pandemien igen at blusse op. Jeg kigger på bogen, tænker at den kan give mig nogle svar og jeg begynder ihærdigt at læse. På de første mange sider fanger den mig og jeg tænker; det her er lige den bog jeg har brug for!

Da stedsønnen Raph dør og Corona for alvor bryder ud i foråret 2020, underviser Carsten Jensen på et universitet i Los Angeles, hvor hans studerende skriver en masse essays.

En coronakrønike på facebook

Jeg kan godt lide Carsten Jensens betragtninger og det, at han prøver, at finde svar i litteraturen. Han stiller sig selv mange vigtige spørgsmål igennem bogen, især i kapitlet ”Coronakrønike”, som er en samling af hans facebook-opslag. Dog var det trægt for mig, at komme igennem kapitlet og det gjorde, at det tog mig uendeligt lang tid at komme igennem bogen.
I sidste kapitel skriver han om fremtiden; især om klimaforandringerne, den måde vi lever med hinanden på og stadig påberåber vores egen frihed.

Desværre sad jeg tilbage med en lettere skuffelse over Øvelser i afsked. En coronakrønike, den siger mig desværre ikke så meget. Dog efterlader den mig med en vigtig pointe, som Carsten Jensen udpensler nærmest hele vejen igennem bogen; ”i en pandemi er vi alle lærlinge”. Og hvad jeg får ud af hans mange spørgsmål og betragtninger, er at vi alle også er lærlinge i livet.

Samtidig som jeg sad og skrev denne anmeldelse, hørte jeg P1-programmet Skønlitteraturen på P1 med Nanna Mogensen, der diskuterer litteraturens år 2020 med to gæster. Her snakker den ene gæst om, hvordan vi i krisetider, finder tilbage til de litterære klassikere. Først og fremmest for noget velkendt, men også for at opleve i litteraturen, hvad vi selv gennemgår.

Måske er Carsten Jensens værk Øvelser i afsked – en coronakrønike netop for ”ny” til at kunne læses, forstås og finde svar i, i vores samtid.
Eller måske er det ganske enkelt mig, som læser, der har misforstået kontrakten med forfatteren og har læst bogen på det forkerte præmis.
Uden tvivl er bogen et stærkt tidsbillede på corona-pandemien; en ægte coronakrønike. Måske virker den bedre på mig om nogle år.

Læs om mere klimalitteratur her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.