Kattegæsten af Takashi Hiraide, 2001. Læste og oversatte udgave er fra 2018. 183 sider. Forlag: People’sPress. Anmeldereksemplar modtaget af forlaget – tak!
Bedømmelse:
Vi befinder os i udkanten af Tokyo, hvor vi kommer inden for hos et forfatterpar i trediverne. De bor til leje i et anneks, i et roligt nabolag, hvor de mest passer sig selv. Både i forhold til naboerne, men også i forhold til hinanden. Parret lever en stille tilværelse, hvor de hver især fordyber sig i sine skriverier. Skriverierne får vi ikke så meget indblik i, men mere den stille tilværelse. En dag dukker en lille nysgerrig hunkat op hos dem, som med tiden bliver en fast gæst. Katten gør som katte nu er bedst til – den kommer og går som den vil, og er herre i eget liv. Parret virker til at vækkes til live gradvist, og finder glæde i at følge katten og hver af dens bevægelser.
Under Zelkovatræet var tiden en anden. I skyggen af træet voksede der et lille fyrretræ, og for foden af det lå en dyrebar skat og sov. Hvis vi fik et vindue, hvorfra vi kunne se træet i det fjerne, kunne vi måske lade os rive med af glemslens langsomt flydende flod.
Kattegæsten er enkelt skrevet og skildrer et roligt liv, med en række hverdagssituationer hos parret. Indimellem kommer der filosofiske og eksistentielle betragtninger, udsprunget af det ellers enkelte. Det er meget i japansk ånd, og er klart de steder i bogen, som jeg nød mest.
Men er det i bund og grund ikke det, alle levende væsner gør, når de drejer om hjørnet på en vej eller smyger sig ind gennem en dør, der står på klem – skaber en lille strøm? Og når bevægelserne gentages dag efter dag, udvikler den lille strøm sig så ikke med tiden til at blive en stor flod?
Jeg kan forestille mig, at Kattegæsten vil være en god læseoplevelse, for den som er et roligt sted i sit liv, eller har behov for det. I forvejen ligger det mig naturligt at nyde de små detaljer i hverdagen, og måske fordi der samtidig sker en masse i mit liv lige nu, så forekom bogen mig lidt for dæmpet og triviel. Den matchede simpelthen hverken mit sindsleje eller behov, på trods af at jeg elsker asiatisk kultur og synes at den med glæde for mange, kunne få lidt mere plads i Danmark. Kattegæsten har ovenikøbet vundet en række litterære priser og kommet på bestsellerlisterne i flere lande. Måske jeg bare har læst den på det forkerte tidspunkt i mit liv.
Pingback: BOGANMELDELSE: Nakanos Genbrugsbutik (2005/2020) af Hiromi Kawakami - Litteraturhuset