Hvad skete der af Hillary Rodham Clinton, 2017. På dansk 2018. 502 sider. Forlag: Rosinante. Anmeldereksemplar modtaget af forlaget – tak!
Bedømmelse:
”Det ville have været en særlig ære at være den første kvinde, der blev taget i ed til dette embede. Jeg vil ikke lade som om, at jeg ikke havde drømt om det øjeblik.” (s.27)
Hvad skete der er resultatet af en personlig renselsesproces. En proces, hvor Hillary Clinton gennemgår de sidste 2 års hvirvelvind af tanker og følelser knyttet til sit kandidatur til præsidentsædet og tabet heraf.
Vi følger Hillary hele vejen. Fra beslutningen om at offentliggøre sit kandidatur i juni 2015 og gennem en 600 dages lang valgkamp. Vi kommer med i valgbussen, på talerstolen, bag scenen, iblandt flertallet og iblandt mindretallet. Vi træder ind i maskineriet, når politiske strategier tager form før en debat mod Donald Trump, og vi er med på Peninsula Hotel i New York sammen med hele Clinton- klanen, imens stemmeoptællingen kører på skærmen.
Hillary vil fortælle os, hvordan hun egentligt har det. Samtidig skal bølgen af usandheder manes i jorden én gang for alle. Bogen er derfor opbygget som et miks af hverdagsmomenter og en løbende dokumentation for hendes fremlægning. Et fakta- flow flettes ind mellem gåture med vennerne i Central Park, tapetet i Hillary og Bills soveværelse og kærligheden til børnebørnene. Hver side emmer af en politikers brændende behov for at stadfæste, hvordan tingene ikke skal være, bør være, og i det her tilfælde – kunne have været.
Hvad vil det sige at føle sig mistolket, fejanalyseret og uretfærdigt skildret i medierne? Det formår Hillary, på elegant vis, at skildre uden at blive bebrejdende eller selvmedlidende. Bogen er dermed ikke en klagesang, men på mange måder en hyldest og takketale til alle der har været involveret i Hillary- kampagnen.
Barack og Michelle Obama får en respektful tak. Makeupartisten bliver takket og ligeledes gør taleskriveren, kabinepersonalet på Boeing 737, datteren Chelsea og sikkerhedsfolkene i baghaven. Alle der har spillet en rolle i valgkampagnen, enten i kraft af deres funktion eller relation til Hillary, får en dybfølt tak.
Hvor beundringsværdigt det end lyder, så bliver det i længden lidt ligesom at lytte til en Oscartale; Vi er ikke i tvivl om, hvor meget det betyder for taleren at takke lige præcis de mennesker. Vi kan både se og høre det, men det bliver nemt en anelse langtrukkent. Når det er sagt, så er det måske netop præsentationen af Hillary- teamet, der giver et særligt indblik i muskelmassen bag hende. For som Hillary selv gør opmærksom på flere gange, så forstår vi ikke omfanget af, hvor mange mennesker, der rent faktisk står bag en præsidentkandidat og her bliver alle nævnt.
Ved siden af taknemligheden står sorgen over valgtabet: ”Jeg bærer min fattethed som en rustning, i medgang og modgang (…). Ikke desto mindre måtte jeg, hver gang jeg gav knus til endnu en hulkende ven – eller til en, der stoisk holdt tårerne tilbage, hvilket næsten var værre – undertrykke en bølge af sorg, der truede med at opsluge mig fuldstændig. Hele tiden følte jeg, at jeg havde svigtet alle. For det havde jeg.” (s.36)
Sorgen synes størst, når talen falder på de mennesker, der har lagt slid og hjerte i at føre Hillary til Det Hvide Hus – ikke som Førstedame, men som den første kvindelige præsident i USA. Vi får fornemmelsen af, at når Hillary taber, så taber alle. Denne følelse forstærkes af lussinger til Donald Trump samt en konstant afvejning af hver deres politiske strategi. Det er næsten som om, at valgkampen fortsætter på bogens sider.
Jeg synes ikke, at Hillary piedestal positionerer sig selv, men vi kommer ikke udenom en vis selvros. Dette slipper hun dog afsted med gennem en konsekvent ærlighed omkring egne valg – inklusiv de forkerte.
Det er altid interessant at høre en vidende og velreflekteret amerikaners tanker om amerikansk politik og kultur. Lige fra våbenlovgivning, racepolitik og feminisme. Det får endog en helt særlig vinkel, når tankernes ejermand (eller lad os sige kvinde) har en tilrettelagt plan for, hvad der skulle ændres ved forholdene, hvis hun havde fået chancen.
Hvad skete der er en minutiøs gennemgang af det amerikanske præsidentvalg 2016, som oplevet af Hillary Clinton. Man behøver ikke være en dedikeret Hillary- fan for at synes om denne bog, men en vis entusiasme for amerikansk politik, er nok nødvendigt. Måske endda en lille fetich for exit polls og valgbudgetter? Så får du til gengæld et indkig til 2015-2016- valgkampagnen, som den kun kan fortælles af én, der har stået i vælten af det hele. Kandidaten der tabte. Præsidenten det kunne have været.