BOGANMELDELSE: “Harry Potter & The Cursed Child” af J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne (2016)


Harry Potter And The Cursed Child (Special rehearsal edition script) af J.K. Rowling, John Tiffany & Jack Thorne, 2016. Dansk udgave, 2016. Sidetal: 343. Forlag: Little, Brown. Bedømmelse:

Harry Potter universet har været en stor del af min barndom og da jeg færdiggjorde den 7’ende bog, var det med en tom følelse. Jeg regnede ikke med at se Harry, Hermione, Ron og alle de andre igen, som jeg ellers i årevis havde spejlet mig i og vokset op sammen med. Samtidig blev slutningen på en æra forfulgt af en snert af kliche og øv-følelse. Jeg var én af dem, som ikke var fan af slutningen, hvori alle var glade, havde fundet sammen på kryds og tværs og naturligvis havde navngivet sine børn efter bogens helte. Alligevel var det med stor glæde og en nostalgisk følelse, at jeg gik i gang med Harry Potter And the Cursed Child. For uanset hvilken slutningen den 7’ende bog måtte have haft, så var det de mange års venskab, som fyldte mest.

Visse steder (inkl. i selve bogen) omtales Harry Potter And The Cursed Child som den 8’ende Harry Potter bog, men jeg ser den som noget særskilt. Den er først og fremmest et velanmeldt teaterstykke. Jeg har læst manuskriptudgaven (rygtet siger, at den på et tidspunkt skulle udkomme som en roman?), som havde betydning for min læseoplevelse. Hvert kapitel starter med en beskrivelse af scenen, efterfulgt af dialog samt korte beskrivelser af skuespil samt kulisser.

ACT TWO SCENE SIX

EDGE OF THE FORBIDDEN FOREST

SCORPIUS and ALBUS round a corner to be faced with a gap in the trees . . .

         A gap through which is visible . . . a glorious light . . .

SCORPIUS

         And there it is . . .

ALBUS

         Hogwarts, Never seen this view of it before.

SCORPIUS

         Still get a tingle, don’t you? When you see it?

         And revealed through the trees is HOGWARTS – a splendid mass of bullbous buildings and towers.

         From the moment I first heard of it, I was desperate to go. (…) ” (s. 112).

I bogen bliver vi kastet midt ind i en scene, som foregår 19 år efter 7’eren. Fra begyndelsen zoomes der ind på fortællingens hovedpersoner – Harry Potter og Ginny Weasleys mellemste barn, Albus, og Draco Malfoys søn, Scorpius. Sammen med de to unge troldmænd vender vi tilbage til Hogwarts, Den Forbudte Skov, Ministeriet for Magi og mange flere velkendte steder.. Årsagen til at vi kommer så vidt skyldes, at Scorpius og Albus roder sig ud i noget som er større end dem selv… i bedste Harry Potter & Co. stil. Til vores held er det med til at tage os tilbage til nogle af de største scener i Harry Potter universet og til at udspille en række mulige Harry Potter scenarier efter den 7’ende bog.

There is a giant whoosh of light and a smash of noise. And time stops. And then it turns over, thinks a bit, and begins spooling backwards . . . The boys are gone.” (s. 168)

Fortællingen er de forudgående bøger tro, da det fortsat er venskaber, det gode mod det mørke og indre kampe forbundet med barndom og ophav, som er centrum blandt mægtige trylleformularer, grædende spøgelser og talende malerier. Dette og alle de velkendte ansigter er klart med til, at manuskriptet nok vil tale til de fleste Harry Potter elskere. Og dette er særlig vigtigt, for det er tydeligt, at manuskriptet ikke kan stå alene – man skal have haft sin gang i troldmandsverdenen for at kunne følge med i The Cursed Child. Det skyldes at, til forskel for de tidligere Harry Potter bøger, er manuskriptet fattig på deltaljerede beskrivelser og forklaringer. Man bliver ikke introduceret for nogen eller noget. Det overraskede mig, at jeg alligevel let kunne danne mig billeder af drengenes færden, men det tænker jeg må skyldes, at jeg netop har været de fleste af de beskrevne steder før. Et andet aspekt, som er anderledes, er, at den springer meget i handling. Jeg skulle bevidst ligge bogen fra mig gentagende gange, for alene efter at have læst i et kvarter, havde jeg allerede vinket farvel på platform 9 ¾, fået Hogwartsekspress turen overstået og var blevet fordelt til et hus.

Jeg kan kun anbefale Harry Potter elskere at læse Harry Potter and The Cursed Child. Om ikke andet, så for at puste liv i et savnet univers.

DUMBLEDORE

Harry, there is never a perfect answer in this messy, emotional world. Perfection is beyond the reach of humankind, beyond the power of magic. In every shining moment of happiness is that drop of poison: the knowledge that pain will come again. Be honest to those you love, show your pain. To suffer is as human as to breathe.” (s. 275)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.